Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изложба на кипърската карикатура в Атина

11 Декември 2009 / 09:12:28  GRReporter
1784 прочитания

Емануела Карастоянова

    „Политиката и карикатурата 1960- 2000” е темата на изложбата, която се откри в зала Запио в Атина. Изложбата обединява картини на гръцки и турски кипърски карикатуристи и представлява още едно доказателство, че за изкуството няма бариери и ако не друг, то поне то може да обедини, това което политиката не успява.
    Изложбата, в която участват общо 33 карикатуристи отразява фактите и несигурността на кипърския народ за бъдещето му и е свидетелство за общите проблеми, които обединяват двата народа на острова. Отразява техния глас по време на първите 40-те години съществуване на кипърската република. По думите на Мариос Кароян, председател на парламента на Кипър на острова никога не са липсвали чувствителни хора. Хора, които с творчеството си да успеят да докоснат и най-тънките струни в сърцата на народа и да отразят актуалните и неведнъж прекалено комплицирани проблеми такива, каквито те са се оформили в неспокойната история на Кипър.
    Карикатурата като един общоприет и много успешен начин за наблюдаване на действителността има една от редките възможности, каквито предлага изкуството да бъде достъпна и лесно разбрана от широк кръг хора. Хора, които не задължително принадлежат към кръга на анализаторите на действителността, но които представляват неразделна част от обществото.
    Карикатурата е тази, която притежава огромната сила на израза, за да може едно послание да бъде предадено лесно. Като вид политическа практика тя се занимава с всички онези по- малки и по- големи, значими или не толкова теми  болезнени за едно общество. С хумора и с доброто си настроение това изкуство успява да засегне трудни теми в критични моменти и да повлияе върху живота на хората на много нива. Често дори и да изпревари политическите факти.
Карикатурата не е откритие на нашите времена. Тя е неотлъчна част на всеки един демократически строй и е доказала във времето силата си и значението за човечеството.

Категории: изложба карикатура кипърИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus