Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Клуни, Мъри и Деймън зоват за връщане на скулптурите на Партенона в Атина

12 Февруари 2014 / 13:02:49  GRReporter
1387 прочитания

Заглавието на новия им филм „Пазители на наследството” не би могло да бъде по-подходящо за случая, коментира гръцкият вестник Етнос. Няколко дни след изявленията на режисьора и участник във филма Джордж Клуни в подкрепа на гръцкото и международното искане за връщане на скулптурите на Партенона в Атина, към него се присъединиха също Бил Мъри и Мат Деймън.

Тримата пристигнаха във Великобритания за представянето на филмовата адаптация на нехудожественото произведение на Робърт Едсел „Пазители на наследството”. Действието се развива по време на Втората световна война, когато Адолф Хитлер унищожава много произведения на изкуството. Група историци и музейни уредници се обединяват в усилията си да спасят Европа от разрушението на хилядолетната й история от нацистите. Тяхната мисия успява, а след края на войната произведенията са били върнати на техните собственици.

По време на пресконференцията за филма, която се проведе в Националната галерия в Лондон Джордж Клуни повтори мнението си, че би било добре ако Британският музей върне в Гърция отнетите преди около 200 години от лорд Елгин мраморни скулптури на Партенона. „Беше добре, че те останаха тук в Лондон, но сега трябва да бъдат върнати”, заяви актьорът.

Той обяви позицията си за пръв път миналата събота в Берлин, където бе отново, за да представи филма си. В отговор на въпрос, поставен от гръцка журналистка Клуни посочи, че „би било прекрасно мраморните скулптури в Гърция”.

Въпросът му бе зададен отново на вчерашната пресконференция в Лондон. „Направих едно малко изследване, само и само за да се убедя, че не съм сбъркал. Дори и във Великобритания настроенията са в полза на връщането на скулптурите на Партенона”, отговори Клуни.

Той посочи, че Ватиканът и музеят „Гети” в Лос Анджелес вече са върнали отломки от скулптурите. Клуни посочи, че най-доброто, което може да се направи с едно счупено произведение на изкуството е да бъде върнато във възможно най-добро състояние. Относно отправените му в събота обвинения, че е „просто един американец, който не разбира”, актьорът отвърна с усмивка: „Това вероятно е вярно”.

В същото време обаче Мат Деймън допълни по особено критичен начин: „Не е възможно това да е постоянната позиция на Великобритания. Говоря сериозно, това не е просто едно несъгласие, за да кажем, че сме американци и не сме запознати с него”.

След това Клуни каза: „Смятам, че си заслужава да се проведе една открита дискусия” и допълни, че засега не възнамерява да разкрие „своите карти”.

„Това беше просто един от стотиците въпроси, които ми бяха зададени на пресконференцията. Една гръцка журналистка ме попита за скулптурите и аз просто казах, че вероятно би било добра идея в определен момент те да бъдат върнати”, поясни той.

Бил Мъри се съгласи с мнението му и изрази своята позиция: „Това прилича на световен проблем. На кого принадлежи това изкуство? Откъде е произлязло? Имат ли право да го върнат? Мисля, че със сигурност скулптурите се намират на добро място тук. Лондон е пълен с хора. В Гърция има много място за тях, много място. Великобритания трябва да оглави тази история…да позволи произведенията да бъдат върнати там, откъдето са произлезли. Ако мраморните скулптури бъдат обединени гърците ще бъдат щедри и ще ги предоставят за участие в изложби често, каквато е практиката с произведенията на изкуството”, отбеляза той.

На въпрос на репортер от британския вестник The Guardian дали ще посети Британския музей за да види мраморните скулптури, Клуни отвърнал, че нямат достатъчно време, понеже същата вечер заминавали за Париж, „за да се скарат по някакъв начин на французите за Мона Лиза и Италия”.

Филмът "Пазители на наследството" излиза на гръцките киноекрани на 13 февруари.  

Категории: ИсторияКино Джордж Клуни Бил Мъри Мат Деймън Лондон скулптури Партенон Британски музей Пазители на наследството
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus