Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Когато са самотни, китайците пазаруват

07 Март 2014 / 09:03:18  Иван Петков
1858 прочитания

Чували ли сте този анекдот, че Господ сътворил земята и човека за 7 дни, а всичко останало било направено в Китай? Китай е интересна и противоречива страна от всяка една гледна точка. Съчетава древни традиции с модерни технологии, комунистически модел на държавно управление с чисто капиталистически форми на икономическо развитие. През последните години я свързваме с небивал икономически растеж, но също така и с непосилни условия на труд и самоубийства в големи технологични компании. Китай е отворен към света по свой специфичен начин - произвежда и експортира огромни количества от стоки, но в същото време живее свой самобитен и в голяма степен затворен начин на живот. Наличието на държавен firewall, който филтрира достъпа до световната мрежа, наред със спецификите на езика, обуславят доста затворен характер и на кибер културата, която е продължение на целия останал начин на живот на съвременен Китай. Можем ли да си представим размерите на  вътрешното потребление и технологично развитие в този азиатска държава?

За почитателите на технологиите Хюго Бара е емблематично име. Доскоро той беше вицепрезидент на Google и отговаряше за развитието на мобилната операционна система Андроид. По някое време миналата година, той премина от Google в китайската компания за смартфони Xiaomi, която е оприличавана като "китайския Apple".  Спомняме си, че като причина за този драстичен и неочакван за мнозина ход, медиите посочиха любовна история с лош край. Тъй като няма как да сме сигурни дали това е така, оставаме настрана тази любопитна и пикантна подробност. Вместо това ще използваме впечатленията на Хюго като своеобразен гид из съвременното китайско общество и неговите технологични навици. Впечатления, които той е събрал след преместването си в Китай и както той признава, събира в дневник.

Снимки: Хюго Бара

Малко цифри в началото. За колко точно потребители на различните услуги говорим? 600 милиона интернет потребители, които са нараснали с 50% през последните 3 години. Повече от 500 милиона смартфон потребители, като те са се удвоили през последните 6 месеца. Китайското общество е изключително консуматорски настроено, а както знаем, правителството там взема адекватни мерки, за да може вътрешното потребление да охлажда прегряващата икономика и да не се забавя темпа на растеж. За момента успяват и за последните 8 години разполагаемият доход на населението е нараснал 3 пъти.  Според официалните данни в Китай има 122 милиардери, но техният брой бързо нараства, предвид бурното икономическо развитие и появата на нови и нови компании.

Не само езиковата бариера обуславя факта, че десетте най-популярни мобилни приложения в Китай са с местен произход. Най-популярната социална мрежа в страната  QZone също е китайска. Трябва да споменем, че Facebook e забранен в Китай, поради факта, че информацията, която се изнася в най-популярната световна социална мрежа не подлежи на контрол, какъвто китайското правителство иска да оказва. Еквивалентът на Facebook QZone има 603 милиона активни месечни потребители. Това е малко над половината от броя на потребителите на Facebook. QQ е чат приложение, което има 500 милиона активни месечни потребители, Wechat, пък е подобен на WhatsApp и има 271милиона потребители.

Електронната търговия търпи невероятен бум в Китай. Най-големият и популярен сайт е Taobao, част от най-голямата в света компания за електронна търговия - гиганта Аlibaba. Западната следа в компанията се нарича Yahoo, които притежават около 25% от нея. Taobao е рекордьор по предлагане и по продажби. Електронният магазин е повече от 2 пъти по-голям от ebay и Amazon взети заедно. За 2013 са реализирали приходи в размер на 160 милиарда долара. Сайтът предлага стоки във всеки ценови диапазон и качество. Освен многобройните артикули, потребителите могат да плащат домашните си сметки, да купуват билети за кино, самолетни билети, да управляват личните си финанси и да извършват много други дейности. Сайтът предлага буквално всичко, което присъства като стока на пазара.

Пример за спецификата на китайския пазар е феноменът "Самотен ден" (Single Day). Това е обратното на празнуването на св. Валентин - вместо да купиш подарък на любим човек, който нямаш, защото си сам, купуваш подарък на себе си. Отпразнуваш своята самота или по-скоро се опитваш да я намалиш или запълниш чрез пазаруване. Звучи доста зловещо, че в държавата с най-голямо население в света, която е пренанаселена и буквално липсва място за личен живот, хората са самотни. Дали консуматорският характер на обществото не отчуждава хората един от друг, в борбата им за повече средства, с които да закупуват предмети? Но да се върнем към фактите. За сравнение, по време на най-големите онлайн разпродажби в Щатите, познати като Cyber Monday (кибер понеделник), е направен оборот от 2 милиарда долара. По време на "Single Day" китайците са изхарчили 5,75 милиарда долара, като 900 милиона е размерът на покупките направени през мобилни телефони.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus