Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коледа в Атина

11 Декември 2013 / 11:12:08  GRReporter
1877 прочитания

Две седмици преди Коледа в Атина обстановката е вече празнична. Кметът на гръцката столица Георгиос Каминис обяви началото на празничната програма, като запали лампичките на кораба на площад Синтагма. Лампички блеснаха и по украсените с пъстри играчки и звезди дървета и централни улици в града.

Общината избра да постави в центъра на Атина кораб „като символ на гръцката традиция”, както посочи Каминис. Като морска нация, в много региони на Гърция децата са обикаляли по къщите, за да дадат пожеланията си за Коледа с украсени корабчета в ръцете си.

Празничните прояви започнаха още на 5 декември с концерти на общинския филхармоничен оркестър. Той обикаля и озвучава церемониите по осветяването на елхите на площадите в различните квартали. Общо 150 певци, музиканти и артисти ще участват в празничните прояви по места, които ще продължат до 5 януари 2014.

„Коледа в Мегаро” е името на представленията в музикалната палата Мегаро Мусикис. Те включват прояви на балерината Силви Гилем както в класически постановки като „Спящата красавица” и „Маргарита и Арман”, така и шоуто „Свещени чудовища” на Акрам Хан и неговата трупа.

В дните преди Коледа и Нова година децата могат да гледат две музикално -  театрални постановки. Те са „Островът на съкровищата” по едноименния роман на Робърт Луис Стивънсън и традиционния герой Карагьозис в ролята на капитан, който трябва да пренесе коледното послание на Великия архонт във всички краища на Гърция.

С шест изяви нашумялата група The Ballroom Kings ще зарадват почитателите на музикалните жанрове суинг, R&B, буги и рокендрол. Те се връщат в Атина след 3-годишно отсъствие с шоуто „Our Rockin’ Christmas…rollin”. Можете да ги чуете от 22 до 28 декември в джаз клуба Half Note (ул. Тривониану 17, в централния атински квартал Мец).

Тази година сцената към пространството за култура и изкуство GazARTE ( ул. Вутадон 32 – 34, квартал Вораникос, спирка на метрото „Керамикос) залага на джаза. На 21 и 22 декември почитателите на този вид музика ще имат възможността да чуят на живо изпълненията на световноизвестното трио Avishai Cohen Trio. Седмица по-рано е концертът на джаз изпълнителката Kellylee Evans.

Новата сцена в Атина - Pantheon Theater (ул. Пиерос 166) приюти първото сътрудничество на двамата любимци на публиката Анна Виси и Андонис Ремос. От 12 декември и за четири дни всяка седмица любителите на музикално-театрални представления ще могат да гледат постановката „Едно или нищо”.

 Михалис Хадзиянис е добре познат на публиката в няколко страни за песните, които пише и изпълнява, тази зима обаче той реши да се изяви за пръв път на театралната сцена. Той участва в известния мюзикъл от Бродуей „Ани”, където изпълнява ролята на богатия бизнесмен Оливър „Татенцето” Уорбъкс, който отваря дома си, а след това и сърцето си за малката Ани. Представленията са от сряда до неделя на сцена „Театрон” в Културната фондация „Гръцки свят” („Елиникос козмос”). Тя се намира на ул. Пиреос 254 в квартал Таврос.

Истински горещата атмосфера на Бродуей обаче се намира на друга сцена. Мюзикълът „Някои го предпочитат горещо” на голямата сцена в театър „Палас” пожъна огромен успех още на премиерата си, затова представленията бяха удължени до 6 януари. Ролята на Шугър, която всички свързват с Мерилин Монро се изпълнява от не по-малко впечатляващата Зета Макрипуля.

Според източници Хадзиянис и Макрипуля са откупили правата за мюзикъла „Звукът на щастието”, който се готвят да поставят в Атина през късната есен на 2014. 

Категории: Коледа МузикаТанцТеатър Силви Гилем Акрам Хан Avishai Cohen Trio The Ballroom Kings Kellylee Evans
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus