Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коледа в Музея на Акропола

07 Декември 2013 / 12:12:11  GRReporter
1281 прочитания

Празничната програма

С  фантастични детски работилници, тематични презентации за възрастни, коледни и новогодишни мелодии, семейни археологически игри, лакомства и още много изненади, Музеят на Акропола ще посреща посетители през тазгодишния празничен сезон.

Детска работилница  "Подаръци за богове и хора"

Децата ще открият заедно с археолозите на Музея смисъла на дара в древността и днес. Ще се разходят из залите на музея и ще се запознаят с разнообразието и красотата на древните дарове за боговете, направени от материали , които са се запазили във времето. В подвижна работилница ще направят модерни подаръци, вдъхновени от древните, за да ги подарят на своите близки в духа на празника на Рождество Христово .

Дни и часове на работилницата:

Събота, 21 декември и събота, 28 декември - 11:00 и 17:00.
Неделя, 22 декември и неделя, 29 декември - 17:00 и 18:00

Работилницата е за деца  на 8-12 години. За участието се изисква да се сдобиете със специален билет (на символична цена  от 2 евро за всяко дете). Спазва се строго редът на закупуване(брой на участниците: 20 деца). Продължителност на работилницата: 50 минути.

Детска работилница  „Клонката"


Музеят кани децата да украсят  маслинова клонка, както са го правили в древна Атина.  Ще научат  откъде идва тази традиция и ще направят своите собствени украшения, вдъхновени от експонатите от музея.

Дни на работилницата: неделя, 22 декември и неделя, 29 декември
Часове на работилницата 11:00, 12:00, 13:30, 14:30.

Работилницата е за деца  на 7-12 години. За участието се изисква да се сдобиете със специален билет (на символична цена  от 2 евро за всяко дете). Спазва се строго редът на закупуване(брой на участниците: 25 деца). Продължителност на работилницата: 45 минути.

„Правим древни сладкиши в музея”

Децата ще имат възможност да открият смисъла на предлагането на ястия в древността и връзката им  с празника и всекидневието. В залите на музея, пред красивите експонати , ще говорят с археолозите за подаръците от материали, които обикновено не се запазват във времето. В ярката зона на ресторанта ще направят с материали от древността свои собствени сладкиши за подарък на любимите си хора в духа на празника на Рождество Христово . В края ще се насладят на съвременни ястия, приготвени с древни материали.

Дни на работилницата : неделя, 22 декември и неделя, 29 декември
Час: 11:00  и 13:00

Работилницата е за деца  на 7-12 години. За участието се изисква да се сдобиете със специален билет (на символична цена  от 3 евро за всяко дете). Спазва се строго редът на закупуване(брой на участниците: 15 деца). Продължителност на работилницата- 1 час и 30 минути.

„Празниците на древна Атика”

Множество малки и големи тържества ще са разтърсвали ежедневието на атиняните в древността. Тези празници често са били повод за молитви, шествия, предложения, танци, конкурси, ядене и пиене, и  са носели  на участниците в тях приятно прекъсване  в ежедневието, а освен това са създавали различната идентичност на всеки регион. Въз основа на експонатите , посетителите ще могат да разговарят с археолозите за вида на големите празници ивръзката им със сезоните и специалните моменти от живота .

Дни: събота, 21 декември и събота, 28 декември
Начало на презентацията : 12:30 и  18:00

Участие : До 25 души по реда на закупуване на билетите от касата на входа на музея.

Коледни и новогодишни мелодии

В неделя на 22 декември, в 12 часа на обяд, Музеят ще посрещне за първи път Музикалното училище на Илио с известни коледни мелодии и песни, изпълнени от духов оркестър на партерния етаж.

В неделя, 29 декември, в 12 часа на обяд, гостите ще имат възможност да се насладят на празничните мелодии, изпълнени от историческия ансамбъл на Военния оркестър на Атина под ръководството на диригента капитан Михаил Хасурис,  а приземния етаж на музея.

Талисманът на 2014

Змията е необичаен талисман. За древните обаче  е имала много положителен смисъл: тя е била пазител на Ерехтейона на Акропола. Змията е била и помощник в лечението на Асклепий. Такава "добра змия" ​​е изобразена на впечатляващата Колона на Силонас от 4 век пр.Хр.  на южния склон на Акропола.


Както всяка година, музеят ще бъде затворен на 25 и 26 декември, и  на 1 януари.

Не забравяйте да участвате и в Коледната игра на GRReporter. Очакваме най-оригиналните ви Коледни и Новогодишни пожелания. Пожеланията от вас, наградите - от нас.



 

Категории: коледни празници Музеят на Акропола детски работилници древни обичаи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus