Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Комикс фестивалът се завърна след тригодишно отсъствие

04 Ноември 2012 / 17:11:18  GRReporter
1468 прочитания

Водейки началото си от Гази през 1996 г, когато пространството на стария завод за светилен газ все още се преустройва, фестивалът на Вавел успя да се превърне в значима изява. Ники Дзуда, от основателите на групата, си спомня пред списание „Атинорама”, че в някой моменти фестивалът изпреварва времето си. На фестивала са представяни за първи път творци, които в последствие стават известни. Никога организаторите не са си представяли, че фестивалът ще се обсъжда толкова подчертано в Европа като образец, макар че в основата си е с творчески характер. В една държава, в която комиксът не е част от културата, изложбите на фестивала отварят света на комикса към една по-широка публика, давайки й възможност да се срещне с колоси на деветото изкуство като Мьобиус, Кино, Лустал, Матоти.

Сн. Джузепе Палумбо

Докато дойде кризата...През 2009 темата на фестивала е „Числото 13”, а хората се питат дали е на лош късмет. И се оказва така. През следващите три години фестивал няма. До тази година.

„Хората, които работим за фестивала, почувствахме нуждата да се противопоставим на положението по единствения начин, който познаваме – с изкуството. Тазгодишната тема „Издръжливостта на материалите” е термин от строителството, и естествено е свързана с епохата, в която живеем. Как реагираме като „материали” на тази епоха? Голямата изложба на гръцките автори на комикси, с която винаги започва фестивалът, ще покани някои изключителни творби” разказа Ники Дзуда. И тази година ще е не 4, а десет дни. Сред участниците ще видите автори от последните две десетилетия като Йоргос Боцос, Петрос Зервос, Христос Димитриу, Йоргос Маразиотис, Кон, Танасис Петру и др. Специално място е отредено на Лазарос Зикос, който си отиде миналата година, оставяйки богато наследство в изкуството – илюстрации, комикси, фанзин.

Силно е и международното присъствие, с два юбилея. Тридесет години от създаването на «V for Vendetta» е добър повод за посвещение на автора му Дейвид Лойд, който ще е в Атина, предоставяйки за изложбата 44 оригинални скици от приключенията на тайнствения маскиран отмъстител, както и от други свои работи. Отбелязва се и половин вековният юбилей на най-стария антигерой от европейските комикси Diabolik. От Италия идва Даниеле Броли- художник, писател и автор на комикси, познат от скандала от 1996 г., когато с книгата си «Segrete Identita» заяви, че „неиздадените” романи на известни писатели, които от години издава, ги е писал самият той. Тук той ще представи нови скици, нарисувани с ... хранителни остатъци, на тема „Апокалипсис” и „Ад” За почитателите на по-трудния комикс е изложбата на Иван Алагбе-представител на алтернативното изкуство във Франция и създател на издателство Amok.

Сн. Дейвид Лойд

Всичко това ще видите не в познатите зали на Технополис, а в историческата сграда на площад Театру. „Това е едно очарователно пространство”, разказва Ники, „Построена е през 1932 г., и някак си раздробена. По някакъв начин именно това ни подтикна да разгънем фестивала и да развием  повече и съпътстващата програма. Целта ни беше да се покаже младежкото творчество с централен лъч – комиксите, които са близки със street art, киното, графичния дизайн, изобразителното изкуство. В пространството, подслонило първата школа по дизайн в Гърция, ще има изложба на плакати «Солун Graphic Design, 1980-2009». Тя ще е на втория етаж, а участващите в нея, като Андреас Касапис, Спирос Дервениотис, Алексия Отонеу, Виктор Коен, Деспина Меймароглу, Таксис, Василис Лолос, G.P.O.)  ще развият работата си на третия етаж.

Фестивалът е разположение на повече от 2700 кв. м. Амфитеатърът приема посвещението на съвременното гръцко кино, курирано от Ангелос Франдзис, както и представления, тематични дни,  дискусии (например за сцената на графичния дизайн  в Солун, както и за „нескромни” произведения и цензурата), а повечето съпътстващи прояви, както и кафенето за срещи с творците очакват посетителите в голямата зала на партера. Според Ники Дзуда  организаторите биха искали да видят как посетителите приемат това, което ще видят на фестивала и как ще продължи всекидневният им живот.

Категории: фестивал комикс графичен дизайн Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus