Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Концепцията Хюман Дизайн

19 Юли 2014 / 09:07:15  GRReporter
8023 прочитания

Гали
Преди повече шест години, някъде в края на 2008 попаднах случайно на нещо, което беше озаглавено Хюман Дизайн (Human Design). Предполагам всеки разбира смисъла на тези две думи, но ще го спомена – проект, устройство на човека. Спокойно може да се ползва и названието „матрица на човешкия индивид”. Аз  съм доста сериозен скептик към всичко, което се предлага с цел „да си оправиш живота”, да станеш по-богат, по-успешен, да имаш всичко, което си пожелаеш. И затова първата ми реакция беше – „Хм, поредната въдица за наивници”. Само след месец-два обаче, пак се сблъсках. Този път вече сериозно ме провокира и реших да проверя за какво става дума.


Няма да ви занимавам с това как и откъде идва хюман дизайн. Ще кажа само, че е представен за първи път преди 28 години, през 1986 от канадеца Робърт Алън Краковер под псевдоним Ра Уру Ху. Целта на статията ми не е да повтарям онова, което вече го има на сто други места. Искам да ви представя своя личен поглед, изводи и мнение.
В информацията се казва, че по рождените данни – дата, час и място на раждане, се построява дизайнът/матрицата на конкретен човек. Пак личен хороскоп, но по съвсем друга методика и изглеждащ по съвършено различен начин. Единственото общо беше кръгът на зодиакалните знаци и планетите. Тъй като техническата страна е всъщност астрологическа, не ми представляваше никаква трудност да разбера как се изчислява всичко и как се построява този различен хороскоп, наречен  рейв карта (rave chart). Преводът на български малко ме шокира и май точно това ме провокира.
Признавам, че само след няколко месеца активно четене и занимание, бях запленена от информацията, която може да се извлече в допълнение на стандартния астрологичен хороскоп. Естествено астрологията и особено предсказателната й част, си остават абсолютни фаворити за мен, които са незаменими. Но хюман дизайн ми предложи нещо, което съм усещала, че липсва в астрологията – не защото е несъвършена, а защото е било скрито, недостъпно, непреведено и ненаписано за масова употреба.
Хюман дизайн е наука за различието – различието между отделните индивиди. В концепцията е заложено, че всеки човек тук на Земята оперира и функционира по различен начин – физически, ментално, психически, интелектуално, емоционално. Никой не прилича на другия, дори близнаците се различават. Обхваща също един изключително важен елемент, на който досега е обръщано малко внимание – обуславянето на хората един от друг, както и от общочовешки модели и норми за правилно/неправилно, редно/нередно, нормално/анормално, вкарването на всички хора в един общ модел за развитие.

Категории: Хюман дизайн астрология планети зодии индивидуален хороскоп рожденна дата гали Астроучилище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus