Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Копола пристига в Атина за Панорамата на Европейското кино

22 Октомври 2009 / 01:10:38  GRReporter
1452 прочитания

С официалната премиера на филма „Guilt” по сценарий и режисура на Василис Мазоменос започва тази година Панорамата на европейското кино днес – 22 октомври в 21:00 ч. в кино Идеал.

Филмът се прожектира в рамките на посвещението „Кипърско кино” по случай на 50-годишнаината от основаването на Република Кипър. Самият филм проследява историята на Кипър през последните петдесет години през очите на един вече остарял търговец на оръжие, който по време на операция заради упойката получава халюцинации и вижда живота си през последните години.

В „състезателната категория” на панорамата участва и гръцкия филм на Маргарита Манда „Златен прах”, където се разказва историята на трима братяна около 40 години и след смъртта на родителите си са поставени пред дилемата дали да не продадат бащината къща. „Златен прах” е плод на нуждата ми да говоря за моя град. За Атина. Един град, който се трансформира и заличава преживяното минало” казва режисьорката.

На панорамата ще участва и легендарният Франсис Форд Копола, за да представи новия си филм „Тетро”, с който фестивалът ще спусне завеса. На панорамата ще дойдат и режисьорите Емир Костурица, Джон Хилкоут и Владимир Паскалиевич, за да представят новите си филми, които ще направят премиерни прожекции. За първи път зрителите ще видят и новия филм на Джим Джармуш „На границата на контрола” и „Винчере” на Марко Белокио.

Фестивалът ще продължи от 22 октомври до 1 ноември, а в него освен посвещение на кипърското кино, ще има и посвещение на филмите нувел ваг на Анджей Вайда, а пък третата голяма категория са филмите в посвещението „Бунтарски години: големият икономически крах в киното”, който ще включи и филма „Бони и Клайд” на Артър Пен.

В продължение на 11 дни повече от 100 филми от Европа и други континенти ще се завъртят по кината Трианон, Идеал и във фондация „Михалис Какоянис”.

Категории: Кино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus