Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Костюми на Мария Калас от... алуминий!

06 Август 2011 / 15:08:11  GRReporter
2566 прочитания

Костюми, вдъхновени от роли на оперната прима Мария Калас, произведения на гръцкия скулптор Никос Флорос, са изложени в Двореца на Великия Магистър на остров Родос. Стари, но и нови произведения на твореца са включени в тази изложба, която разглежда въпроса с театралните костюми – и на само – по един своеобразен начин.

Защото тези скулптурни костюми на Никос Флорос са уникални, автентични, ръчно изработени от алуминиеви кутийки, превърнати в материал, подобен на текстила. Става дума за метод, създаден от самия Флорос и получил международно признание.

От Триполи, област Аркадия, започвайки учението си в Драматичната Школа в Атина и класическо пиано в Националната Консерватория, но и живопис в Ecole des Beaux Arts в Париж, Никос Флорос е представял своите произведения както в Гърция (Археологическия Музей в Солун, Двореца Мела, Националната банка на Гърция, Foundation of the Hellenic World, прощад „Синтагма“, Музея „Бенаки“ и др.), така и в чужбина (Whitney Museum of American Art, Metropolitan Club, French Heritage Society, Hofburg Palace във Виена и др.), като е награждаван многократно.

Никос Флорос от години живее и работи в Ню Йорк и негови произведения се намират в много музеи и частни колекции. За своя метод на превръщане на алуминия в «плат» е получил диплом за патент (2003). Също така е награден с първа Награда за костюма «Red Queen Elizabeth» от Metropolitan Museum of Art Costume и отново с първа Награда за костюма «Silver Elizabeth Ι» от French Heritage Society.

За изложбата в Двореца на Великия Магистър Флорос е създал една специална творба, герба на остров Родос с размери 3.50 Χ 2. 00 метра. Той също ще посреща посетителите в първа зала на изложбата, която ще продължи до 30 август.

 

Категории: Никос Флорос скулптор изложба Мария Калас Родос Дворец на Великия Магистър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus