Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лувърът показва археологическото съкровище на Родос

09 Февруари 2014 / 15:02:41  GRReporter
1893 прочитания

Открития от разкопките на остров Родос, които са разпръснати в различни музеи в Европа, ще бъдат представени заедно на изложба през идващи октомври в Лувъра.

Важната периодична изложба под надслов „Родос:един гръцки остров, порта от и към Изтока.От Късната бронзова епоха до античността”ще включва открития от разкопките на острова от 19 век, които са пренесени по законни или незаконни пътища  в Британския музей, Лувъра, Националния музейна Дания и Държавния музей в Берлин. Ще бъдат представени и експонати от Музея на изкуството в Берн и от Cabinet des Médailles на Националната художествена галерия в Париж, както и 108 произведения от Археологическия музейна Родос.

Целта на изложбата е да представи Родос като „порта” към и от Изтока и неговата роля в оформянето на гръцкото изкуство и култура от края на предисторическата епоха до ранните исторически времена, както и значението на острова в археологическите проучвания. Централният замисъл обаче е другаде- върху косвената връзка с първите археологически проучвания на острова, законни (с одобрение от страна на турските власти), но също и незаконни, които са обогатили с експонати големи музеи в чужбина.

Първата част на изложбата, озаглавена „История на разкопките в Родос, една европейската история”, се отнася до разкопките на чуждестранни и гръцки  археолози на остров Родос от 19-ти век до днес. Видно място ще имат откритията, които днес красят музея на Копенхаген и идват от датските разкопки в началото на 20 век на светилището на Атина при Линдос,  архаичното селище във Врулия в южната част на Родос, и геометричното / архаично гробище в Ексохи.

Вторият раздел, озаглавен „Родос,  място на обмен в Източното Средиземноморие”, се отнася до ключовата роля , изпълнявана от Родос, поради географското му положение, в разпространението и усвояването на елементи от великите цивилизации от Близкия изток, които са повлияли на гръцката култура.

И накрая, третата част е посветена на производството на местните работилници за керамика и миниатюри  и главно на известните архаични стилове керамика, за които се е смятало в миналото, че са създадени на Родос,  но повечето от тях са продукти на големите гръцки градове в Мала Азия.

Изложбата се осъществява с финансиране от Лувъра и ще продължи от 15 октомври до 10 март 2015,много е възможно на разноски на организаторите да бъде показана и в Гърция.  

Междувременно холивудският актьор Джордж Клуни в отговорна въпрос на гръцка журналистка изрази подкрепата си за връщането на статуите от Партенона в Гърция. Това се случи по време на пресконференция в Берлин, на която той представи филма си, участващ извън конкурсната програма „Пазители на наследството”, на който  той е режисьор, съавтор на сценария и продуцент.

„Искането е справедливо” заяви Клуни и получи аплодисменти от присъстващите журналисти. Въпросът за статуите от Партенона имаше връзка с темата на филма, в който се разказва за група американски специалисти по произведения на изкуството, които в края на Втората световна война отново са призовани (въпреки възрастта си) в армията. Те имат за цел да се приземят в Европа, за да спасят важни произведения на изкуството, които са били откраднати от нацистите от различни страни.

Категории: Родос Лувър археологически открития експонати изложба Джордж Клуни статуи от Партенона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus