Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Малка Англия” е гръцкият кандидат за чуждоезичен Оскар

11 Септември 2014 / 14:09:15  GRReporter
1310 прочитания

Филмът на Панделис Вулгарис „Малка Англия” е официалният кандидат на Гърция в категорията „най-добър чуждоезичен филм” за наградите на американската филмова академия. Той е заснет по издадения през 1997 едноименен роман на съпругата на режисьора Йоана Каристиани, който получи държавно отличие в категорията си през същата година и се превърна в бестселър.

"Малка Англия" представя живота на жените от Андрос през 30-те и 40-те години на 20-ти век. „Андрос е бил капитански и женски остров. Жените там са прекарвали безкрайни часове на самота. Преживявали са смъртта, загубата, очакването, траура и когато съпругът им се е връщал в дома си след 2-3 – годишно отсъствие, той им е бил почти чужд. Условията и правилата в тези малки общности са били ненарушими. Мъжете е трябвало да бъдат моряци и безстрашни. Жените пък – да бъдат търпеливи и да харчат разумно изпращаните от съпрузите им парични суми. От една страна семейството да живее добре, но от друга винаги да спестяват част от парите с цел да купят една нива или едно малко магазинче, за да могат след това да намерят добри партии за дъщерите си. Удовлетворението на това правило на общността не е било лесно. Хората са изпълнявали това условие, без да могат да определят сами неговата рамка”, разказва Каристиани, впоследствие написала и сценария на филма.

През април тази година „Малка Англия” спечели шест награди в конкурса на Гръцката академия за кино, като най-важната сред тях бе за „най-добър филм”. Останалите награди бяха връчени за декорите, костюмите, операторската работа, озвучението и грима.

Два месеца по-късно, на 17-ия международен фестивал в Шанхай филмът на Вулгарис спечели награди в три категории – за най-добър филм, най-добра режисура и най-добра актриса за изпълнението на главната женска роля от Пинелопи Цилика.

Панделис Вулгарис и Пинелопи Цилика по време на снимките на "Малка Англия"

Снимки от заснемането на филма и атмосферата в Андрос можете да разгледате в сайта на филма.

До момента 24 държави са предложили свои филми със заявка за Оскар за най-добър чуждоезичен филм, а срокът изтича на 1 октомври. В средата на месеца ще бъде направена първият избор между филмите, които спазват условията за участие в категорията. Списъкът  на 9-те финалисти ще бъде обявен през януари 2015, а в края на месеца ще бъдат обявени заглавията на петте филма, които ще се преборят за престижната награда.

Последният път, когато Гърция участва в съревнованието бе през 2010 с филма на Георгиос Лантимос „Кучешки зъб”, филмите на Михалис Какоянис „Електра” и „Ифигения” през 1983 и 1968 и „Червените фенери” и „Земята се боядиса в червено” на Василис Георгиадис през 1963 и 1966. 

Категории: Девет музиКино Малка Англия Панделис Вулгарис награди Оскар кандидатура чуждоезичен филм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus