Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Малки езици – големи литератури”

12 Март 2009 / 16:03:31  GRReporter
1847 прочитания

През 2009 г. форумът „Малки езици – големи литератури” на Лайпцигския фестивал на книгата ще се проведе за седма поредна година. Ще участват общо 21 автори от 19 европейски страни, които са си изградили име в своите страни, но са слабо познати или непознати в Германия. Те ще допринесат към този празник на европейската литература с четения на своите творби и дискусии. Произведенията на избраните автори са непознати най-вече заради ограниченото разпространение на езика на който пишат.

Писателите ще бъдат представени на двойки, а критерият по който са подбрани е или наличието на прилики в писането или в тематиката. Началната идея за форума „Малки езици – големи литератури” е на Гръцката Културна Фондация, която тази година изпраща писателя Никос Темелис да представи страната. Той ще чете откъси от новата си книга „Истините на другите”.

В петък Никос Темелис ще участва заедно с българина Георги Господинов и с техни колеги писатели от Хърватска, Унгария, Сърбия в разговор на тема „Откриването на Балканите: Политика, история и измислици”. Георги Господинов е автор на стихове, фантастика и на литературни и културни изследвания. Неговият „Естествен роман” е преиздаван вече шест пъти в България и е преведен на десет езика включително английски, френски, немски, чешки, датски, словенски, италиански.

От времето на последните войни в бившата Югославия, на Балканите се наблюдава „завръщане към прединдустриалните структури на изостаналост, безумие и варварство, или иначе казано към една роля, която е необходима на запада, за да запази за себе си правото на просвещението, толерантността и напредъка.” До тези крайни изводи достига Мария Тодорова в книгата си „Балкани и Балканизъм” (Imagining the Balkans, 1997), които спешно създават нуждата за обмен на идеи и възгледи между писателите, които живеят, работят и са родени на Балканите. 

Избрани творби от целия фестивал ще бъдат представени в понеделник на литературен семинар в Берлин.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus