Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Медийната стачка има политическа насоченост

28 Май 2012 / 15:05:05  Анастасия Балездрова
2783 прочитания

Три седмици преди общите избори, в условията на политическа нестабилност, с ескалиращо напрежение по улиците, породено и от засилването на неонацистката Златна зора и с все по-често появяващите се в западния печат мрачни прогнози относно оставането на Гърция в еврозоната, работещите в гръцките медии стачкуват.

Въпреки че напоследък дискусията около това дали стачката е най-подходящият начин за протест в този труден за страната момент, мненията в нейна полза все пак надделяха.

GRReporter се свърза с един от членовете на Журналистическия съюз в Атина, Илиас Канелис, който заяви, че решението за стачката не е единодушно и зад нея се крият политически интереси.

Г-н Канелис, защо стачкуват гръцките журналисти днес?

Причините, на които се позовава управителният съвет на Журналистическия съюз са, че трябва да се подпишат колективни трудови договори, да се защитят доходите на журналистите и работните места и освен това, да не се приложи меморандумът за икономическа помощ.

Следователно, това е една странна стачка. Тя поставя една цел, която на практика е невъзможно да бъде постигната. От миналата година до днес бяха загубени стотици работни места, бяха закрити много от големите и по-малки медии. Много малко са медийните компании, които могат да се справят финансово и най-вече да продължат да плащат на своите служители. Също така няма медийна компания, в която да не са направени намаления в заплащането на служителите с тяхно съгласие.

Всички тези неща се случиха в един период от време, в който Журналистическият съюз бе провокиран от собствениците на медиите да се договори за колективния трудов договор. Резултатът беше, че членовете на управителния съвет или избягваха да участват в преговорите или поставяха абсолютно налудничави условия. Например през 2009 Съюзът не прие да няма никакво увеличение на заплатите, той искаше увеличения, въпреки че виждаше какво се задава в икономически план. Преди година новото ръководство беше против всякакви намаления, т.е. настояваше днес да продължим да имаме доходите, които имахме през 2009.

Това са исканията и на днешната стачка, които, както разбирате са напълно безпочвени и недостижими. Медийните компании са по-заплашени от рухване в сравнение с останалите. Те трябва да се конкурират с интернет и освен това държавата вече не е техен спонсор. Повечето от гръцките медии съществуваха благодарение на държавната протекция спрямо тях. 

Така че начинът, по който се организира и условията, които поставя днешната стачка са недостижими. Следователно смятам, че имам правото да твърдя, че тя няма за цел защитата на трудовите права, които от една година насам не успя да защити по никакъв начин. Но когато една такава стачка се обявява по време на предизборния период всеки добронамерен и не чак дотам човек би могъл да си помисли, че тя има политическа насоченост.

Наскоро журналисти от телевизиите Алфа и СКАЙ бяха заплашени, че ще бъдат отлъчени от Журналистическия съюз, понеже са работили по време на предишни стачки. Как коментирате това?

Да, колегите в телевизиите Алфа и СКАЙ бяха заплашени, че ще бъдат изправени пред дисциплинарния съвет на Журналистическия съюз с искането да бъдат отлъчени. Личното ми мнение е, че това е напълно неприемливо. Както имаме право на участие в стачката, така имаме право и на работа. Лично аз ще се обявя в подкрепа на колегите. Доколкото знам подобно решение е напълно невалидно от юридическа гледна точка. Мисля, че накрая Журналистическият съюз няма да отпише тези колеги, защото все още има едно усещане за самосъхранение и неразчупване на организацията. Но този начин на действие, който идва от миналото показва наличието на проблем в самия синдикален орган на журналистите.

Големият проблем на Гърция в момента е нейният идентитет и бъдещето й. Изборите в много голяма степен ще дадат отговор на въпроса „какво ще се случи утре?”, който включва дали страната ще продължи да е част от еврозоната и Европейския съюз, дали ще може да се реорганизира и тръгне напред или ще се върне назад.

Аз смятам, че медиите не трябва да стачкуват по време на никой предизборен период, защото по този начин ограничават възможността на всички онези, които искат да изкажат позициите си да го направят и на демократичния диалог като цяло. А когато ограничаваш демократичния диалог, дори и да се позоваваш на синдикални права, допринасяш за утвърждаването на едно антидемократично отклонение.

Как виждате бъдещето на гръцкия печат?

Гръцкият печат ще се свие. Ще бъдат загубени работни места, защото това не може да бъде избегнато. Една голяма част от медиите, както казах базираше на законите, които поддържаха корпоративните им интереси. Това са законите, които задължаваха вестниците да публикуват фирмените баланси. Така много вестници оцеляваха благодарение на този закон. Рекламодателите пък се задължаваха да плащат такса в полза на журналистите и техните осигурителни каси. Всички тези неща се сриват едно по едно.

Категории: Медии стачка Журналистически съюз колективен трудов договор работни места
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus