Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Микис Теодоракис: Ако не се освободим няма да можем да се надяваме

21 Юли 2013 / 12:07:27  GRReporter
1690 прочитания

Посветена на безсилните родители и главно на младите, които се опитват да разберат жестоката съдба, която им носи бъдещето след като самите родители са им начертали пътя, „Медея” на Еврипид се „рециклира” на големия екран..

Представлявайки една кинематографична опера-балет, филмът на Астерис Кутулас „Recycling Medea» („Рециклирайки Медея”) с музиката на Микис Теодоракис и хореографията на Ренато Дзанела направи официалната си премиера тази седмица в присъствието на самия композитор, на авторите и на пианиста Стефанос Корколис, който изпълни мелодиите на Теодоракис.

Във вторник филмът беше представен на пресконференция  и както обикновено, изявата беше концентрирана основно върху големия гръцки композитор, който говори със страст за необходимостта от независимост на Гърция, която се е  превърнала в протекторат.

 Филмът е запис на балетно представление и съчетава древногръцкия мит с музиката на Теодоракис, в главната роля е прима балерината на Националната лирическа сцена Мария Кусуни, а музиката във филма се изпълнява от Музикалната академия на Санкт Петербург. Шестима танцьори солисти танцуват съчетанието от класически балет и съвременен изразителен танц, съпроводени от образи на  въстанали младежи и младежи с качулки и на тежко въоръжени безконтролни полицаи. Връзката е очевидна- както Медея на Еврипид се раздира, защото предателствата на другите я подтикват до най-ужасното престъпление – да убие децата си, така и съвременна Гърция като жертва е подтиквана сама да убие бъдещето на децата си.

 „Ние плащаме образованието на децата си за да ги „изсмучат” германците” коментира Теодоракис, допълвайки, че такива данъци, каквито днес плащат гърците, не са били налагани дори по времето на Сюлейман Великолепни или по време на Римската империя. Според композитора  Гърция днес няма нито своя отбрана, нито икономика, нито дори своя култура заради атаките от международната финансова система, които се извършват срещу цяла Европа. „Представете си една Европа на културата,  на изобилието и на мира. Една такава Европа не би оставила никога американците да убиват безнаказано  в Афганистан, Ирак или Сирия. Защото трябва да знаете: май-големият враг на американците са европейците” заяви още Микис Теодоракис.

 Композиторът, който  от десетилетия обявява себе си за „яздещ коня на съпротивата” отправи директни нападки срещу личности и институции. Той говори за гърците, които плащат данъци „за да си строи Акис Цохадзопулос къщи ”, а също и за Атинския фестивал и неговия президент Георгиос Лукос. „Всички говорят за г-н Лукос... Не го познавам. След 70 години дейност съм отрязан от фестивала”.

 Според Теодоракис влизането на Златна зора е позор за Гърция и за демокрацията. „Те са карцином” каза Теодоракис и допълни „Ако бях депутат нямаше изобщо да седя в същата зала с тях”

 Според композитора връхната точка на филма е в последните десет минути филмът „Вижте страхотната сцена с крясъка, последван от разпъването на кръст. Медея се опитва да остане права. Пада отново и отново. Обаче в края седи на кораба Арго, символ на страданията й. Изправя се с гордост. Обръща бавно лицето си и се взира с  достойнство и сила във враговете си и приятелите си, като че ли казва „Аз съм тук. ... Победителка на времето. Аз съм Гърция”.

 На пресконференцията присъстваха и режисьорът Астерис Кутулас, 15-годишната актриса Бела Елман, която играе във филма невинността, и Велисариос Косивакис от фирма New Star. Кутулас отбеляза, че е искал да направи един изключително емоционален филм, добавяйки, че се е опитал да опише кинематографично емоцията на движението и музиката.

 

 

Категории: Микис Теодоракис Рециклирайки Медея балет Астерис Кутулас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus