Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Младата червенокоса Персефона грейна от мозайките в Амфиполи

16 Октомври 2014 / 14:10:27  GRReporter
1456 прочитания

Отвличането на Персефона от Хадес под погледа на хладнокръвния бог Меркурий е сцената, която изобразява откритата в гробницата в Амфиполи мозайка. Тя има размери 4,5 на 3 метра и днес бяха отстранени последните пластове пръст от източната част на произведението. Завършиха разкопките в западната част на купола, в момента продължават работите в източната част и зад него.
    Днес беше разкрита и третата сцена зад мъжа с брада, който носи венец и е облечен в червени одежди. Женската фигура е облечена в бял хитон и е повдигнала лявата си ръка нагоре. Тя е млада и със червена коса, а дрехата х е привързана с тънък червен колан под бюста й. Има бижу на китката на лявата си ръка. Археолозите са категорични, че става дума за сцена от гръцката митология, пресъздаваща отвличането на Персефона, дъщерята на богинята на плодородието Деметра, от бога на подземното царство Хадес. На сцената присъства с хладнокръвно изражение и бог Меркурий, както обикновено се пресъздава тази сцена.
    Учените отбелязват не само изключителната яркост на цветовете, но и майсторството, с което са изрисувани образите. Картината е удивително сходна с тази, намерена в така наречения Гроб на Персефона във Вергина, но там тя е стенопис. Докато в Амфиполи е подова мозайка от дребни камъчета и е поставена в гробница.
    Реставраторите веднага са започнали и възстановителните и консервиращите работи по мозайката. Тя ще бъде покрита с тъник слой от фелизол и ще бъде предпазена с дървена основа.  На 40 сантиметра над дървената основа  ще се разположи подовата плоскост към входа в четвъртата камера. За съжаление на мозайката са нанесени много увреждания - има паднала мазилка от около 8 до 10 сантиметра и жълтеникаво покритие от около 10-12 сантиметра, които се дължат на тежкия глинест пясък.
    Археолозите не са продължили разкопките в четвъртата камера, защото са съсредоточили усилията си върху реставрацията на мозайката.

 

Категории: Отвличането на Персефона гробницата в Амфиполи богът на подземното царство Хадес археологически разкопки подова мозайка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus