Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Млади дизайнери в Музея на кикладското изкуство

29 Април 2013 / 10:04:05  GRReporter
1253 прочитания

Картини, видео, скулптури, конструкции, експериметиране с материали и форми, произведения, които представят комплексни усещания и “намигат” на историята и изкуствата. Това са основните характеристики на главните претенденти за тазгодишната награда на фондация “DESTE”, учредена от известния гръцки бизнесмен и колекционер Дакис Йоану.

Шестимата артисти, чиито творби бяха избрани за финала представят своите произведения в Музея на кикладското изкуство до 30 септември.

Наградата “DESTE” бе учредена през 1999 като част от политиката на фондацията да подкрепя и популяризира съвременното гръцко изкуство. Тя се дава веднъж на две години на гръцки артисти, независимо дали живеят и работят в страната или чужбина.

Победителят се избира от шестчленна международна комисия. Името му се очаква да бъде обявено на 9 септември, а наградата е в размер на 10 000 евро.

Мария Теодораки

Характерни за нейните творби са препратките, връзките и взаимодействията помежду им. Същевременно те се променят и си взаимодействат, а материалният обект на изкуството е само повод и доказателство за действие.

Публичното пространство и творбите на други артисти действат като открито поле на действие, на което Теодораки развива действия, свързани с определянето и утвърждаванет на индивидуалната идентичност в градската среда.

Илиас Папаилиакис

Художникът фокусира върху концепцията на изображението и неговата връзка с физическия обект, като следва един процес на търсене на представителната живопис. Той чертае фрагменти от фигури или части от ансамбли на малки и средни по големина платна.

Картините на Папаилиакис нямат характера на иконографии, те са абстрактни и се оформят от цветовете. Както посочва художникът: “Рисувам с бяло, черно, жълто, червено и бяло необходимостта от друго ново предложение, надеждата за още един нов език”.

Michail Pirgelis

Дизайнерът пътува в различни държави, за да открие и събере автентични парчета от оттеглени самолети, които обработва всеки път по различен начин, като запазва тяхното излъчване. Неговата работа изследва крехкостта на полета, както и човешкото желание да отхвърли тежестта, в което се крие също рискът от пълен провал.

Древната мечта на човека да полети се представя чрез минималистични форми, които са символ на постоянната еволюция на технологията. С модерния глас, който използва Michail Pirgelis оттегля стимулите, които предлагат нови възможности за визуално възприятие, мисъл и действие. Артистът създава една “съвременна археология”, където парчетата от самолетите са смесица от миналото, които съществуват днес и прозират в бъдещето.

Костас Сахпазис

Творбите му са триизмерни и практиката му е основана на перформативността на материала като физическо присъствие и продукт на въображението. Жестове, форми, идеи и материали се архивират, фрагментират, концентрират и в крайна сметка използват за моделирането на един предмет, който има постоянната тенденция да отхвърля собствената си форма.

Чрез процеса на асамблаж, скулптурният обект възниква като продукт на постоянните промени на първоначалната идея. Разказът и митът се появяват по недиректен начин.

Александрос Дзанис

Основната цел в творбите му е да говори за времето посредством припомнянето на неща, които клонят да бъдат забравени.

Това става възможно чрез начина му на работа, който е бавен и продължителен, както и с избора на прости материали, преработени с футуристични елементи, линейни разрези, космически, подобни на планетни форми и неонови лампи. Цялата тази комбинация създава контрасти, които комбинират различни теми.

Мариана Христофориду

Нейната работа изследва “документирани реалности” посредством метонимични процеси. Изображенията се третират като нагледно доказателство за истории и места, които носят присъщата възможност на едно предоговаряне и ново оформяне.

Незабележимите и симптоматични разкази, вече откъснати от първоначалния им контекст предоставят пространство за едно пътуване, едно напречно сечение с помощта на различни научни способи и времепространства. Придвижването, некоординацията и пренасянето до различни средства и начини на производство са основни елементи на художествения й подход. Тези пътувания приемат образа на поредица от изображения, говор и предмети, които се представят в арт инсталации в пространството.

Категории: Изобразително изкуство Музей на кикладското изкуство млади дизайнери съвременно изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus