Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Музеят Бенаки представя: Mobile in NY

05 Юни 2011 / 16:06:13  GRReporter
2157 прочитания

Една изложба по фотография различна от всички останали. Запечатани моменти от Ню Йорк, такъв какъвто е днес. Това може да не е оригинално. Оригиналността се крие в това, че снимките са направени с мобилен телефон. Изложбата на фотографа Камило Нолас със заглавие «Mobile in NY- Мобилен в Ню Йорк» може да се види в Музея Бенаки, на ул. „Пиреос“, от 10 юни до 31 юли.
В изложбата са показани 54 цветни снимки, направени от Камило Нолас с мобилния му телефон в периода 2009-2010, когато е живял в Ню Йорк като стипендиант на Фондация „Фулбрайт“. Нолас принадлежи на поколението фотографи, наричани «manual» (с тежко оборудване, огромни обективи, стативи) и макар че е знаел с какви ограничени възможности би разполагал, избрал фотографския мобилен телефон, от една страна защото искал да има винаги със себе си камера, а от друга защото бил любопитен да разбере дали цифровите технологии са донесли същото обновление в изкуствата като това, което донесе във фотографията изработването на първия фотоапарат „Лайка“ през 1925.
Кураторът на изложбата, преподавателят по фотография в Нюйоркския университет Фред Ричън споделя: «Фотографът на новото хилядолетие използва телефона като фотоапарат (камерата на мобилния телефон), като подсилва спонтанността и интуитивността на снимките и им позволява да изненадват както него самия, така евентуално и нас.
Дали снимките му говорят за Ню Йорк и неговите жители или за неговия личен нюйоркски опит? Дали описват други снимки или самия фотограф? Или може би говорят за нас самите, за нашите култури, времето, което ни е дадено на този свят? Отговорът със сигурност е „да“. Един млад човек се скита в Ню Йорк, един чужд, глобализиран град, снима с мобилния си телефон (дали от тук започва историята?)».
И допълва: «Снимките му, както и телефонът, представляват един диалог. Те са едно повикване и един отговор, един опит да пробие автентичността на това, което вижда пред себе си, да подчертае парадокса, да запечата отстъпването на деня пред нощта, и после да открие какво може да му е убягнало. Ако градът стане картина, може да го сложи в джоба си  – неговата безкрайност му става подвластна»
В изложбената зала ще се прожектира и видео с продължителност от 4 минути на същата тема, заснето със същия мобилен телефон, с който са направени и снимките. Монтажът на видеото е дело на Янис Халкиадакис, а музиката на Янис Саксонис.
Изложбата ще бъде открита в четвъртък, 9 юни 2011 г., в 20:00 ч.
Камило Нолас е роден в Париж през 1968. Следва фотография в Лиеж, Лион и Атина. От  1992  работи като независим фотограф и преподавател по фотография в курсовете за професионална квалификация на Община Атина. Сътрудничи си с печатни и електронни издания, издателства, обществени и частни организации. Негови снимки се намират в държавни колекции (Музея на фотографията в Солун, Музея на тютюна в Кавала), но и в частни такива, както в Гърция, така и в чужбина. Авторската му изложба „Тютюнопродавници: Загадки, Ред и Празнота“ (продукция: Музей на фотографията в Солун, Взаимодействие 2007), бе представена освен в Атина и Солун, в Париж и Истанбул.

Категории: Ню Йорк фотография мобилен телефон Камило Нолас музея Бенаки изложбаИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus