Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Музеят Гети връща в Гърция ръкопис на Новия завет от 12-ти век

10 Април 2014 / 17:04:10  GRReporter
1259 прочитания

Музеят Гети обяви, че ще върне в Гърция едно ценно издание на Новия завет от 12-ти век. Ръкописът ще бъде предаден на манастира на свети Дионисий в Света гора, откъдето е бил откраднат преди 50 години.

Ценната реликва е препис на Новия завет от Теоктист през 1131 и се смята за шедьовър на поствизантийското изкуство. Музеят е придобил ръкописа преди 30 години.

„През последните шест седмици музеят Гети имаше контакти с гръцкото министерство на културата и спорта с цел да проучи по-новата история на ръкописа и да реши въпроса около това кой е неговият законен собственик навреме”, заяви директорът на музея Тимъти Потс.

„Въз основа на новата информация, която получихме посредством тази комуникация музеят реши, че най-правилното действие е ръкописът да бъде върнат в светата обител на свети Дионисий, откъдето е изчезнал преди 50 години”, допълни Потс. По думите му решаващо значение за крайното становище на музея Гети е имал един доклад на манастира от 1960.

Ръководството на музея обяви, че се е сдобило с ръкописа през 1983 „като част от една голяма и добре документирана” колекция, както са смятали тогава.

Ценната реликва ще остане в музея до 22 юни като експонат в рамките на изложба на византийското изкуство и ще бъде върната в Гърция след края на представянето.

Новият завет ще бъде предаден на законните си собственици в Атон три години след като музеят Гети и Гърция подписаха общ меморандум, с който изразиха съгласието си да предотвратят контрабандата с антични предмети.  

Разгледайте тук постоянната колекция на музея.

Категории: История музей Гети ръкопис 12-ти век манастир на свети Дионисий Атон византийско изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus