Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На края на Европа

10 Декември 2011 / 16:12:42  GRReporter
2670 прочитания

Как се определя европейската идентичност? Какви са границите й и какво определят те в крайна сметка? В опит да открие отговорите на тези въпроси фотографът Павлос Фисакис през 2006 г. тръгва по следите на четирите географски краища на Европа: остров Гавдос – най-южната точка (Гърция), областта Финмарк – най-северната точка (Норвегия), планината Урал – най-източната точка (Русия) и град Синтра – най-западната точка (Πортугалия). Пътешествието му продължава две години и освен геогафски, съдържа и естетически търсения.

Резултатът от тези търсения е представен в изложбата «Land Ends. Πавлос Фисакис», която ще бъде открита на 13 декември, вторник, в Музея Бенаки (сградата на ул. „Пиреос“) и ще бъде отворена за посетители до 29 януари 2012 г.

Чрез тази изложба не само пътешестваме до необичайни и далечни места, но и срещаме „хората от краищата“ в тяхното ежедневие: «странните» руски учени и творци, напуснали страната си, за да се установят на о-в Гавдис, Ρафик, който живее в Курманово, близо до едно от най-радиоактивните места на планетата, Дима, съвременен работник в бившия гулаг във Воркута, Ρуне, рибар в Северно море, и Мария-Жоао, от Синтра, която ни обяснява, че думата "sodade" означава «чувството на самота, което се заражда когато човек гледа безбрежния океан и си пожелава някой да му дойде на гости».

Изложбата, включваща 24 фотографии, е копродукция на Музея на фотографията в Солун, Посолството на Норвегия и Норвежкия Институт в Атина.

Както отбелязва в книгата си изкуствоведът Лаура Серани: «Работата на Павлос Фисакис отразява един нов начин за документиране и изследване, и се вписва в един нов вид фотожурналистика, която се отдалечава от злободневните теми, за да обърне вниманието си към разказа на ежедневието. Като свързва свидетелството и разказа с една лична гледна точка, изразявана чрез цветовете, Фисакис участва в откриването наново на пътешественическата и пейзажната фотография, далеч клишетата на пощенските картички или на големия класически репортаж».

Поетичните, мълчаливи и често сюрреалистични фотографии на Фисакис са поредица, която бе наградена през 2008 г. от 24-членно жури от целия свят на PhotoBiennale в Солун. През 2010 г. едноименното двуезично издание «Land Ends. Pavlos Fysakis» бе наградено като най-добър гръцки фотографски албум.

Част от поредицата бе представена на Международния Фестивал във френския град Арл (през лятото на 2008 г.) и на Месеца на Фотографията в Париж (през октомври 2008 г.). През 2010 г. поредицата бе представена на PhotoBiennale, организирано от Музея на фотографията в Солун и в Музея за съвременно критско изкуство в град Ретимно. През 2011 г. участва във Фестивала «Circulation(s)» в Париж. Произведения от поредицата се намират в постоянната колекция на Музея на фотографията в Солун и в частни колекции.

 

 

Категории: фотографска изложба Павлос Фисакис Land Ends Музея Бенаки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus