Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Непознатият Хемингуей на изложба в Атина

03 Септември 2011 / 14:09:16  GRReporter
2872 прочитания

Един от най-четените писатели в света, Ърнест Хемингуей, „оживява“ отново и за малко в центъра на Атина. Гръцко-Американската Асоциация организира от 19 септември до 18 октомври изложба – посвещение на нобеловия лауреат, американския писател, починал преди 50 години.

Откриването на изложбата „Ernest Hemingway: From Life to Fiction" (Ърнест Хемингуей: От живота в делото) ще се състои в понеделник, 19 септември 2011 г., от 20:30 ч., в галерията на Гръцко-Американската Асоциация (ул. „Масалиас“ 22, Колонаки). Входът е свободен.

Как е възможно един човек, обичащ приключенията, лова на диви животни, риболова, пътешествията, любовта, бил военен кореспондент и участник в двете световни войни, видял книгите си да се превръщат във филми с огромен отзвук, да сложи край на живота си едва на 62-годишна възраст?

Тази сцена е описана по следния начин: Сутринта на 2 юли 1961 г., Ърнест Хемингуей се връщал у дома си в Кетчъм, Айдахо, Централна Америка, след едно приятно петдневно пътуване с четвъртата си по ред съпруга, Мери Уелс, и един техен приятел. И докато двамата му спътници разтоварвали багажа, се чул изстрел. Хемингуей сложил край на живота си, прострелвайки се с пушката си в устата.

Човекът, обикнал Куба, но който по-рано бе обикнал и Гърция, която посетил на 23-годишна възраст, изглежда приключил последния монолог със себе си, като неговите герои, които говорели със себе си в книгите му. Човекът, обърнал земята в търсене на приключения, не отишъл да получи Нобеловата награда за литература, присъдена му за книгата му „Старецът и морето“ през 1954! Казал, че е болен.

В речта при приемането на наградата обаче, прочетена от американския посланик в Швеция и от самия Хемингуей по кубинското радио, заявява: "Писането, в най-добрите си моменти, е едно самотно преживяване. Писателските организации смекчават самотността на писателя, но се съмнявам дали подобряват писането му. Разраства се публичният му образ, защото се разпръсва самотността му, но често работата му се влошава. Защото върши тази работа сам и ако е достатъчно добър писател е длъжен да посреща вечността или липсата й всеки ден...".

И така, тези, които се изкачат до Гръцко-Американската Асоциация в Атина, в продължение на един месец ще могат да видят събрани фотографии, които се показват за първи път в Гърция, редки аудио-визуални материали и оригинални архивни материали от колекцията на Музея на Гръцката Нобелова Колекция. Всички те са свързани с бурния живот на американския писател и историческата рамка, в която Хемингуей е бил повлиян и написал най-значимите си произведения. Представител на така нар. "Изгубено поколение" на американските интелектуалци, установили се в Париж между двете световни войни, Хемингуей оказва влияние с творчеството си върху американската и световна литература.

 

Категории: Ърнест Хемингуей изложба Гръцко Американска Асоциация Музей на Гръцката Нобелова Колекция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus