Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова кампания за връщането на мраморите от Партенона

26 Юни 2014 / 16:06:19  Анастасия Балездрова
1209 прочитания

Два века след първото официално искане и 32 години след началото на световната кампания на тогавашния гръцки министър на културата Мелина Меркури за връщането на мраморните скулптури на Партенона, в Атина стартира нова кампания със заглавие: „Върни мраморите. Възстанови Партенона. Рестартирай историята”.

Тя се организира от фондацията „Марианна В. Вардинояни” със сътрудничеството на фондация „Мелина Меркури” и бе представена в музея на Акропола.

Във встъпителната си реч председателката на фондацията, която носи нейното име Мариана Вардинояни посочи, че „кампанията е още един опит, който цели да информира по-добре гръцките граждани за опитите на страната да бъдат върнати мраморните скулптури на Партенона от Британския музей, каузата да се популяризира по-мащабно в чужбина и да се привлекат още повече сподвижници за каузата”.

От няколко години Гърция в подкрепа на гръцкото искане се обяви и ЮНЕСКО. В обръщението си по случай стартирането на новата кампания генералният директор на организацията Ирина Бокова посочи, че „чрез сътрудничеството си с ЮНЕСКО за връщането на мраморните скулптури на Партенона в рамките на Междуправителствената комисия за насърчаването на връщането на културното наследство на страните на произход или неговото възстановяване в случай на незаконно присвояване, Гърция въплъщава духа на международното сътрудничество, което се намира в основата на ООН”.

Нейният почетен съветник и директор на Арабския регионален център за световното наследство в Бахрейн Мунир Бушнаки подчерта, че основната цел на ЮНЕСКО е защитата на видимите форми на културното наследство. „Партенонът в Атина е носител и на духа и идеите, които са повлияли на развитието на цялото човечество, затова организацията винаги подкрепя усилията на Гърция за връщането на мраморните скулптури”. Той посочи, че както по време на създаването си след края на Втората световна война, така и днес организацията е изправена пред предизвикателството да защити културното наследство в страни с военни конфликти, особено в Арабския свят.

Директорът на музея на Акропола Димитрис Пандермалис разказа, че решението до намиращите се в Гърция мраморни скулптури от фриза на Партенона да бъдат поставени гипсови отливки на онези, които се намират в Британския музей не е било никак лесно. Впоследствие археолозите и реставраторите са сканирали намиращите се в Британския музей скулптури и днес посетителите на музея на Акропола могат да видят Партенона в неговата цялост, но само по електронен начин.

„От 2005 16 страни подкрепят Гърция в искането й за връщане на скулптурите. Това не е национален въпрос, а искане, свързано със защитата на международното културно наследство. Дори мнозинството от гражданите на Великобритания се обявяват в подкрепа  на Гърция. Доказват го както проучването през 1988, така и скорошната анкета на вестник Гардиън, според която 88 на сто от британците са „за” връщането на скулптурите”, каза председателят на международната комисия за връщането на мраморите на Партенона Дейвид Хил.

Във видео обръщението си председателят на британската комисия Еди О’ Хара отхвърли за пореден път аргумента на противниците на връщането на мраморите на Партенона, че това ще създаде прецедент и ще предизвика изпразване на музеите по света.

„Партенонът е уникален паметник и е признат като образец на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Тук не става дума за връщане на отделни експонати, а за обединението му в неговата цялост”, подчерта той.

В подкрепа на думите му Фабрицио Микалици от Швейцарския комитет допълни, че Гърция няма претенции към други експонати, „дори и към емблематичната шеста кариатида”.

Авторите на кампанията залагат на впечатлението, което създава оптичното свързване на частите от Партенона, които се намират в Атина с онези в Лондон. На представянето присъстваха министрите на туризма Олга Кефалояни и на културата и спорта Константинос Тасулас.

Музеят на Акропола предлага виртуална разходка в Партенона тук: http://www.parthenonfrieze.gr/#/home

Категории: История мраморни скулптури Партенон Британски музей кампания Марианна Вардинояни ЮНЕСКО Ирина Бокова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus