Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови снимки от разкопките в Амфиполи

25 Август 2014 / 11:08:00  GRReporter
2986 прочитания

Напредъкът на археологическите разкопки в гробницата в Амфиполи разкри нови находки. Археолозите и членовете на техническия екип преместиха още 10 каменни блокове, съставящи седмия и осмия ред на запечатващата гробницата стена. Според съобщението на гръцкото министерство на културата, остават още три реда до окончателното премахване на 11-редовата конструкция.

Зад блоковете археолозите откриха продължението на фасадата на входа на гробницата, чиято декорация е подобна на откритата върху страничните стени. Става дума за изключително добре изработени фрески с бял цвят, които наподобяват на мраморния двор на паметника.

Паралелно с това в частта си под капителите, мраморните пиластри, които оформят рамката на вратата са също покрити с бели фрески. Частичното премахване на пръстта зад входа е разкрила неговата задна част, която е също богато украсена по подобие на предната. По фреските на архитравите са открити следи от червена и черна боя. Страничната и задната част на йонийските капители на пиластрите, които са покрити с фрески също са изписани с боя в същите цветове.

Разкопките започват да разкриват и страничните стени на предверието. Те са облицовани с мрамор от Тасос и в горната си част са украсени с йонийски архитрав, по чийто ръб има следи от червена и черна боя.

В заключение, в съобщението на министерството се посочва, че заедно с изкопните работи специализирани реставратори извършват дейности, свързани с поддръжката и монтажа на откритите декорации на гробницата.

И докато археолозите копаят хълма Каста, за да открият една непозната страница в историята на древна Амфиполи, на отсрещния хълм, където се намира съвременното, построено върху старото селище, местните „археолози” са убедени, че в гробницата е положен самият Александър Велики.

Независимо от факта, че истинските археолози  отхвърлят изцяло тази вероятност и очакват да открият в гробницата някой знатен генерал от армията на великия пълководец, в малкото селце Месолакя, което се намира в подножието на хълма, жителите вече замислят как да оползотворят находките. „Още при влизането си в селото срещаме един пчелар. Преди да го попитаме по кой път трябва да минем, за да стигнем до гробницата той вече ни показва един стръмен черен път, по който от Пътна полиция са поставили знаци за да се ориентират посетителите. „До момента от тук са минали над 2 000 души. Пълна лудница е, никога не сме виждали толкова много хора”, казва кметът на селото Сакис Зурнадзис пред вестник „Катимерини”. Някои от хората вече замислят да открият магазини със сувенири и туристически пособия, други – кафетерии, а трети просто изчисляват колко пари биха спечелили от отчуждаването на нивите им, които се намират около гробницата. „Тя може да се окаже голяма лотария за нас”, казва радостен кметът пред кореспондента на вестника Ставрос Дзимас.

Разказът му продължава: „Показателен е разговорът с четирима местни „археолози”, който се повежда в Неа Амфиполи под сянката на една огромна акация, точно до изпълнения с находки от законни и незаконни разкопки местен археологичен музей. „Тук, в Амфиполи, всички сме малко или много „археолози”. Е, някои са повече от останалите…”. Който знае, че Амфиполи е смятана за Ел Дорадо-то на контрабандистите на антични предмети разбира напълно какво има предвид нашият събеседник. Един от компанията е копал в Сирия, древна Троя, БЮРМ, България. Говори се дори, че е прекарал няколко години в затвора и, разбира се, познава региона като дланта си. „Тази могила не е обикновена. Лично аз мисля, че в нея е погребан Александър Велики. Покойният археолог Димитрис Лазаридис също вярваше, че е неговият гроб, но започна да копае от погрешна страна.Казваше ни, че това, което е погребано тук ще помени историята”, разказва той. И не е единственият. „Копането” е много стара традиция в Амфиполи и някои жители са си осигурявали от това значителни доходи”, пише Дзимас.

По думите на хората, през 50-те и 60-те години на миналия век в селото често се е провеждал пазар с антични предмети. Клиентите – гърци и чужденци осигурявали добри доходи за жителите. Те са толкова убедени, че „четат почвата” и разбират какво точно се крие под нея, че разочарованието им ще бъде огромно, ако резултатът от разкопките разбие очакванията им за нещо „много голямо”.

Според репортажа на Дзимас, първият търговски „обект” в региона вече е факт - под разярения поглед на Лъва от Амфиполи Анестис Павлидис от село Стримонико продава фъстъци на посетителите. „Докато часът на истината наближава и нетърпението расте, повечето експерти са сигурни, че историческият пъзел на Древна Македония ще бъде запълнен в голяма степен. Но едно е сигурно – независимо дали е била ограбена или не, гробницата тепърва ще се превърне в „мъченица”, пише в заключение Дзимас. 

Категории: История гробница Амфиполи разкопки археолози жители Александър Велики незаконни разкопки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus