Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият Музей на съвременното изкуство в Атина ще е готов през февруари

20 Декември 2013 / 11:12:14  GRReporter
1381 прочитания

Дълги години след началото на реконструкцията на сградата, в която ще се помещава новият гръцки Национален музей на съвременното изкуство се очаква да бъде готов в края на февруари 2014. Въпреки това целта той да отвори врати през пролетта на следващата година е по-малко вероятна. „Дори това да отнеме малко повече време, все пак ще се случи. Важното в случая е, че в момента сградата е готова в процент 85 на сто и много скоро ще се сдобие и със собствена изложба”, посочи главният секретар на министерството на културата Лина Мендони.

Новият музей ще се помещава в старата сграда на фабрика „Фикс”. Използваемата му площ ще бъде 12 декара, от които 3 500 кв.м. ще бъдат предоставени за постоянните изложби и 2 300 кв.м. – за периодичните. Разходката в него ще започва от подземното пространство, където се намира една голяма зала с площ от 1 500 кв.м., предназначена за периодични изложби, както и някои индустриални зали. Входът на музея от страната на улица Калироис ще води към помещенията на партерния етаж, които включват изложбени зали, фоайе, билетна каса, гардероб, една малка зала за периодични изложби и различни прояви, магазин, кафетерия и една малка работилница. НА междинния етаж ще се помещават зали за обучение, детска работилница, складове за електронно оборудване, както и лаборатории за конструиране и обработка на произведения на дигиталното изкуство от млади художници. Според директорката Анна Кафеци, гръцкият Национален музей на съвременното изкуство ще бъде вторият в Европа, който предоставя тази възможност след центъра за изкуство и култура „Жорж Помпиду” в Париж.

Тя представи някои от 450-те произведения, които ще бъдат част от постоянната изложба – картини, скици, колажи, графики, скулптури, инсталации, видео инсталации, фотографии, аудио произведения, които ще бъдат представени самостоятелно или в комбинация и ще комуникират помежду си. Произведенията датират от 60-те години на 20-ти век до днес и са дело на около 100 художници, повечето от които са гърци. Сред тях са имената на Власис Каниарис, Хронис Боцоглу, Никос Кесанлис, Янис Кунелис, Костас Цоклис, Йоргос Хадзимихалис, Стефанос Цивопулос, Биа Даву, Теодорос и други. От чужбина са представени Гари Хил, Мона Хатум, Кутлуг Атаман, Нан Голдин, Иля Кабаков и Педро Кабрита Райс.

Сградата на музея и експонатите ще бъдат напълно предпазени от най-усъвършенстваните системи за противопожарна защита и поддържане на микроклимата, които ще филтрират въздуха, ще поддържат постоянна температура и влажност и ще откриват незабавно в коя част на сградата се е появил огън. Друга една система ще гарантира отсъствието на щети, предизвикани от вода.

Един от въпросите, които занимават групата наблюдатели на строежа е липсата на складови помещения. На последното си заседание те решиха да проучат възможността да бъде създаден един склад, където посетителите ще могат да влизат свободно.

Реконструкцията на сградата на старата фабрика „Фикс” в Музей на съвременното изкуство датира от неговото създаване през далечната 2000-а година. Проектът се озова в безизходица няколко пъти, поради некоректност на компаниите – изпълнители, вследствие на което графикът бе променян непрекъснато. Въпреки проблемите музеят не престана да функционира, като от септември 2008 той се помещава в Атинската консерватория.

Категории: Изобразително изкуство Музей на съвременното изкуство реконструкция сграда изложби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus