Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма вход към четвърта камера в Амфиполи

28 Октомври 2014 / 19:10:21  Анастасия Балездрова
1001 прочитания

Няма вход, който да води към четвърта камера в гробницата в Амфиполи, съобщи днес гръцкото министерство на културата и прекъсна очакванията, които бяха породени от факта, че на конкретното място е била открита мраморна колона. Главният секретар на министерството Лина Мендони обаче не изключи вероятността подът на третата камера да представлява хоризонтална преградна стена.

„Това е една работна хипотеза, която нито може да се отхвърли, нито да се докаже от наличните към момента данни”, посочи тя и допълни, че археолозите се натъкват на все повече доказателства за иманярски набези в гробницата.

В същото време, на дълбочина от половин метър под варовиковата настилка на пода на третата камера археолозите откриха части от крилете на сфинксовете, както и парче от шията на втория от тях. Открити са също части от липсващото пространство от мозайката на тема „Отвличането на Персефона от Плутон”, която покрива пода на втората камера, непосредствено след кариатидите.

От министерството представиха и първия видеоматериал от разкопките в гробницата. На него се вижда разкриването на мозайката, която впечатли със своята красота.

В коментар за работата на колегите си в Амфиполи, българският археолог Николай Овчаров заяви: „Следя хода на разкопките по медиите, макар че ние не сме далеч от Амфиполи. В общи линии аз доста често ходя в Гърция, но не съм ходил до там. Научавам, че откриват интересни неща, сцени. Очевидно това, което излиза е уникално и ги поздравявам за това”.

Той разказа, че в епохата на изграждането на гробницата в региона са се случили много интересни събития. „Това е времето на създаването на Македонското царство, както и времето на разцвета на една от тракийските държави – държавата на одрисите, чиято столица Севтополис се намира до язовир Копринка край днешния град Казанлък.

Това са били основните сили - македонското царство и тракийската държава на одрисите на юг от Стара планина, държавата на гетите на север от нея и разбира се гръцките полиси, които по това време са сериозен фактор”, разказа проф. Овчаров.

Според съобщението на гръцкото министерство на културата след откриването на липсващите части от крилете им, статуите на сфинксовете ще могат да бъдат възстановени изцяло.

През следващите дни разкопките в Амфиполи ще продължат с разчистването на третата камера от натрупаната в нея пръст.

Категории: История Амфиполи разкопки сфинксове криле видеоматериал мозайка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus