Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Общата съдба на Гърция и Италия в Националния археологически музей

23 Август 2014 / 15:08:23  GRReporter
1703 прочитания

«Общата събда на Гърция и Италия», двете страни «оформили миналото и настоящето на западния свят», е темата на новата изложба, която ще бъде открита на 28 август в Националния археологически музей.

«Внимателно подбраните древни и по-нови произведения на изкуствата, които ще бъдат представени на изложбата, разкриват общия културен ход на двете страни, определил, оформил и характеризирал това, което днес наричаме европейска култура. Настоящата изложба има амбицията да разкрие тази обща европейска съдба на Гърция и Италия, чествайки неспокойния дух, съзидателната сила и непрекъснатото взаимно влияние на двете страни, както и духа на сътрудничество и солидарност, които трябва да съпътстват отношенията между народите на Обединена Европа», се посочва в съобщението на музея.

Изложбата бе представена първо в Президентския дворец Куиринале в Рим, а в Атина ще продължи до 31 октомври.

Експонатите на изложбата, 23 на брой, покриват период от 4 500 години, от цикладската цивилизация през 3-то хилядолетие пр.н.е. до Гърция и Италия през 20 век.

Представени са трите големи праисторически цивилизации, развили се в района на Егейско море – цикладската, минойската и микенската. Емблематични произведения от края на 6 в.пр.н.е., като девойката от Акропола, чашата на Ефроний, както и мраморният релеф „Замислената Атина“, проследяват развитието на гръцката мисъл и естетика към класическото съвършенство.  

Чашата на Ефроний

Други произведения представляват красноречиво свидетелство за процъфтяването на търговията с антики и колекционирането на произведения на изкуството, както в древността, така и в наши дни. В тази „чувствителна“ област Гърция и Италия са първенци в борбата с незаконната търговия с антики, и в завръщането на откраднати културни ценности в родината им. Висшата ценност, завещана от гръцката цивилизация през вековете, демокрацията, е показана чрез мраморната «Статуя на тираноубийците», която с право заема ключово място в изложбата като символ на борбата срещу тиранията, а едновременно с това е и първият паметник с политически характер, издигнат на публично място в Европа.

"Статуята на тираноубийците"

Към спасителното измерение на християнството, прехвърлило мост между древната гръцко-римска култура и новата епоха, ни отвежда иконата на Богородица Гликофилуса (Сладко целуваща) с нейния човешки и нежен жест, както и Евангелието от Росано, най-старото Евангелие с изрисувани икони.

Богородица Гликофилуса (Сладко целуваща)

Постиженията на византийското изкуство, венецианският Ренесанс и римският маниеризъм са представени в картините на Домeникос Теотокопулос, по-известен като Ел Греко, и на Mattia Preti, а елементите на класическата древност и на Визания са превъплътени в индивидуалния стил на творческите търсения на творци от 20 век, като Giani и Cadorin, Моралис и Партенис.

Изложбата е организирана със съдействието на президентствата на Италия и Гърция, както и на министерствата на външните работи и културата на двете страни.

Научни консултанти на изложбата са Мария Андреадаки-Влазаки, главен директор на отдел „Древни паметници и културно наследство“ и Луис Годар, президентски съветник по опазване на културното наследство. Координатор и куратор на изложбата е Георгиос Какавас, директор на Националния археологически музей.

Шедьоврите, които са показани, идват от Националния археологически музей, Новия музей на Акропола, Археологическия музей в Ираклио, Византийския християнски музей, Националната художествена галерия, Капитолийските музеи – Centrale Montemartini, Националния етруски музей Villa Giulia, Националния римски музей – Palazzo Altemps, Националната галерия за антично изкуство Palazzo Corsini, Националния археологически музей в Неапол, Националния археологически музей в Реджо и Националния археологически музей в Таранто.

Изложбата е съпътствана от каталог на гръцки и английски език, издание на Фонда за археологически ресурси.

* Откриване на изложбата: сряда, 27 август.

Продължителност на изложбата: от 28 август до 31 октомври 2014

Работно време: понеделник-неделя: 08:00-20:00.

 

 

Категории: изложба Гърция Италия Национален археологически музей шедьоври
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus