Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Олкас” или общото средновековно минало на Егейския и Черноморския басейн

18 Юни 2014 / 18:06:37  Анастасия Балездрова
1191 прочитания

В миналото историята често е разединявала страните и техните жители, но през последните десетилетия в повечето от случаите тя определено действа като свързваща брънка. Такава е и целта на програмата „Олкас – От Егейско до Черно море. Средновековни пристанища по морските пътища на Изтока”, чиито резултати бяха представени в Атина в рамките на гръцкото председателство на Европейския съюз.

Всичко започва в началото на 2012, когато Европейският център за византийски и поствизантийски паметници в Солун решава да инициира проект за проучване на средновековните пристанища в северната част на Егейско, Черно и Каспийско море. Програмата е наречена „олкас” по името на един от най-характерните търговски кораби във Византия, които плавали във водите на Черно море.

Въпреки че изследователите не пътуват по море, а по сушата те успяват да посетят, проучат и опишат 45 пристанищни градове от Солун до Батуми в Грузия и от Одеса до Истанбул. „Пътувахме с кола, качихме се на файтони в Балчик и на корабче край Констанца и успяхме да обхванем най-важните пристанища по времето на Византийската империя”, каза координаторката на програмата Флора Караяни.

Пристанищата се намират в Гърция, България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция и Азербайджан и в осъществяването й са участвали 11 университети, музеи, изследователски центрове, институти и общини от осемте страни. На представянето на резултатите присъстваха посланиците на държавите, които изтъкнаха значението на културното сътрудничество между държавите.

Резултатите от програмата са били обединени във фотографска изложба, на която се представят стари снимки, гравюри, картички, както и съвременни снимки на пристанищата, които в Средновековието са създали и формирали културата на конкретните региони и са живите свидетели на връзките между отделните и отдалечени региони.

Морските пътища са осъществявали комуникацията на пристанищните градове в Черно и Егейско море със столицата Константинопол. Те са били основният път за пренасяне на стоки, идеи, ценности и културни тенденции, които са повлияли на това, което днес наричаме културно наследство.

В същото време се появяват все по-нови свидетелства за живота във Византия. Наскоро по време на разкопките за метрото в Истанбул е било открито най-голямото пристанище на територията на града - така нареченото „пристанище на Теодосий”. Археолозите са намерили 37 кораба, 4 от които са носели още своя товар през вековете. Според Флора Караяни общината възнамерява да построи копие на кораб „олкас”, който ще плува в залива Златен рог и ще предлага вълнуващо пътуване в историята на посетителите на града.

По подобен начин се очаква включването на резултатите от проучването в туристически продукти във всички страни – участнички в програмата.

Те могат да бъдат открити още в тома с научните работи от международния симпозиум на същата тема, както и в културния пътеводител със заглавие: „40 средновековни градове – пристанища в Северно Егейско и Черно море. Културен пътеводител”.

В рамките на програмата е заснет и документален филм, който е представен на няколко фестивала на археологичното кино.

През юли миналата година е стартирала нова програма „Лимен”, която има за цел да ускори развитието на културния туризъм в басейна на Черно море. В проекта е предвидено и установяването на институция „Културно пристанище на Черно море”. Тя цели да спомогне за създаването на културно – туристическа-икономическа и социална мрежа между градовете – пристанища и да помогне на заетите в туристическия и културния сектор малки и средни предприятия на местно ниво.

Категории: История пристанища Егейско море Черно море Византия Средновековие програма Олкас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus