Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опашки пред гръцкия павилион на 54-то Биенале във Венеция

12 Юни 2011 / 16:06:18  GRReporter
2300 прочитания

Едно пъстроцветно и шумно множество изпълва от вторник Giardini della Biennale, градините на Венеция, където се провежда най-големият празник на изобразителното изкуство на планетата, 54ото La Biennale di Venezia с основна тема ILLUMInations.

Щом човек прекрачи входа пред очите му се разкрива един очарователен свят. Посетителите, най-различни и от всякакви възрасти – от възрастни до бебета в колички – обикалят павилионите на различните държави, които са разположени на едно и също място от десетилетия, откакто съществува форумът.

До един малък канал, пресичащ градините, гръцкият павилион се намира на същото място от 1934 г., когато е построен от архитектите Γ. Πапандреу и B. Del Giudice. Днес външният му вид е съвсем различен.

Художничката Диоханти, белязала гръцкото участие на 54ата Международна Изложба на Изкуството, реши да покрие цялата външна страна с тънки дървени летвички, оставяйки малки отвори, за да може да вижда човек като през ключалка какво става вътре. Този особен вид на гръцкия павилион привлича много посетители. «За първи път виждаме толкова голяма опашка пред гръцкия павилион», казват ни хора от организацията, подчертавайки положителните коментари на вестник Guardian, посещенията на групата уредници от Музея Гугенхайм и на множество представители на международния печат, разговаряли с Диоханти за творбата й, озаглавена «Beyond Reform» («Отвъд реконструкцията»). Действително, изчистената форма на павилиона определя неговата душевност.

«Исках да покрия външната част на павилиона, за да покажа, че ние, гърците, в една изключително трудна обстановка, като настоящата, трябва да се затворим в себе си, да се съсредоточим и да помислим добре», разказва пред вестник “Вима” 66годишната художничка. «Идеята бе да се “премахне” външната фасада на сградата и да напомни за постройка, в чиято вътрешност нещо се подготвя», допълва уредничката на изложбата, Μария Марангу.

Какво има вътре в гръцкия павилион ли? Една платформа, където посетителят върви към ивица светлина, докато около него се усеща силно присъствието на водата. «Исках да вкарам канала в павилиона, да покажа връзката му с мястото, като същевременно исках с този лъч светлина да покажа, че надеждата не е престанала да съществува. И разбира се, че ще дойде от самата Гърция», казва Диоханти. И непременно според думите й, става дума за едно произведение с политическо значение.

«Става въпрос за първата инсталация in situ на гръцкото участие от една художничка с особен интерес към пространството и времето», подчертава на свой ред Мария Марангу. Според уредничката, от януари Диоханти е започнала да проучва мястото, за да създаде творението си, за реализирането на което са били необходими 18 техници. Общата стойност на произведението не надхвърля 160.000 евро.

Гръцкото участие все пак не се ограничи до националното представяне на страната. В четвъртък във Венеция бе открит павилионът на Дания на тема «Speech matters», с уредник Катерина Грегу. Двама гърци, Стелиос Файтакис и Михаил Карикис, участват в павилиона заедно с още 16 творци, с различна националност. «Характерно е, че само двама датчани участват в павилиона на тяхната страна», казва Катерина Грегу, от трибуната на говорител при откриването на изложбата, съпроводена от различни прояви и performances, определена от New York Times като един от най-добрите павилиони на изложбата. На видно място цветното платно на Стелиос Файтакис от лица, останали в историята заради борбата им с цензурата, покрива цялата вътрешна част на павилиона, докато оригиналният performance на Михаил Карикис, озаглавен Speaker’s Corner на специално оформения балкон говори за малката церемония по откриването.

Категории: 54о Биенале във Венеция Giardini della Biennale Диоханти Beyond Reform
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus