Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От Атина до Кавала и след това до Егина


12 Август 2013 / 14:08:02  GRReporter
1535 прочитания

Галерията на книжарница IANOS пътува из Гърция, където ще представи три уникални изложби в градовете Атина, Кавала и Егина.
    

От турския Измир до остров Егина
    

След успеха й в Атина и Солун, груповата художествена изложба „90 пощенски картички от  Измир”, която беше организирана по повод изминалите деветдесет години от катастрофата в Мала Азия, ще бъде представена в Историческия и фолклорен музей на община Егина от 13 до 22 август. На откриването  на 13 август за „товарът на паметта, който всички ние носим, вътре в себе си” ще говорят кураторът на изложбата Ирис Критику, Параскевас Карасулос от страна на издателство „Малка мечка” и журналистът и заместник-председател на Съюза на жителите на Измир Елени Бистика-Катрамопулу.
    

Кайро на Кавафис
    

В същото време успешната изложбата „Невидимата трупа”, която е посветена на големия александрийски поет Константинос Кавафис се помещава в къщата „Мехмед Али” в град Кавала, тъй като тази година е включена в програмата на Фестивала на Филипи. Творбите,  които са включени в интериора на този прекрасен архитектурен паметник по сценичен начин носят една кафавска атмосфера, напълно поетична.
 Изложбата ще продължи до 18 август, а след това ще се пътува в Египет, където ще бъде представена в операта на Кайро като част от честванията за 13-годишнината от смъртта на Кавафис. Това ще стане през идния декември и ще бъде организирано съвместно с  гръцкото посолство в Кайро, гръцкия културен център, египетското министерство на културата и операта в Кайро.
  

 „Гръцко лято” с френски привкус
  

 До 28 септември продължава представянето  на серията „Гръцко лято” на известния французин Джако Лакариере, което ще се състои на първия етаж на книжарница  IANOS, в центъра на Атина.
Авторът разполага с отлично познание на древногръцката митология и съвременната история, има свои любими дестинации и дългосрочно пребивава в Идра и Патмос и е човек, който пътува и обича цяла Гърция - от Пелопонес и Крит, до Света гора и полуостров Атон. Той показа всеки малък, скромен, гръцки фрагмент от миналото и настоящето, чиято естетика продължава и до днес да събира точно това, което би трябвало да означава естетиката на елинизма.
Превод: Симона Пенева

 

Категории: IANOS книжарница галерия изложби Измир Констнтинос Кавафис Джако ЛакариереИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus