Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха чашата на легендарния атински градоначалник Перикъл

06 Август 2014 / 13:08:55  GRReporter
1052 прочитания

Една обикновена чаша за вино от 5 в. пр. н. е., чернофигурен скифос, открит в бедна гробница в Кифися, хвърли в смут археолозите, тъй като не само се смята за почти сигурно, че е била използвана от Перикъл, но и не е изключено да носи собственоръчния му подпис. Факт, който превръща скромния съд в първото материално свидетелство от ежедневието на една от най-прочутите личности в историята.

«Това е рядка находка. Едно автентично, живо доказателство от съвсем личен момент», разказва археологът Галини Даскалаки от Дирекцията за праисторически и класически паметници.

Високият едва 8 сантиметра съд е открит в основите на строяща се сграда на улица „Спартис“ № 18 в атинския квартал Кифися. Само на два метра под повърхността, в гробница, където не са открити кости, археологът Галини Даскалаки открива древния съд, счупен на 12 парчета. След като ги залепили, изненадата била голяма. На едната му страна, под дръжката, били издълбани шест имена в Родителен падеж: Аристиду, Диодоту, Десиму, Арифронос, Периклеус и Евкриту, а всички те били поставени в едно каре.

Ключовото име

Откъде обаче археолозите знаят, че името Периклис, изписано върху съда, е на прочутия атински градоначалник, свързан с изграждането на Партенона? «Името Арифрон е много рядко срещано и са го носели дядото и големият брат на Перикъл. Изписването на това име над името на Перикъл върху намерения съд ни кара да вярваме почти на 99%, че става въпрос за двамата братя, и че посоченият Периклис е именно човекът, упправлявал съдбата на Атина в периода на най-големия ѝ разцвет», обяснява секретарят на Гръцкото епиграфско дружество и съиздател на специализираното издание за археология «Иорос» Ангелос Матеу. Именно в юбилейния брой на списанието е публикувано изследването на значимата находка.

«За първи път откриваме името на Перикъл, изписано изцяло в надпис, тъй като до днес то беше известно само от частично запазени надписи», продължава Матеу, като подчертава значимостта на находката.

«Ако предположим, че имената Аристидис (обикновено име, но по времето, за което говорим, е живял прочутият политик, останал в историята с прозвището Справедливия), Перикъл и Арифрон от намерения съд се отждествяват с великите атиняни, ще видим, че те не се засичат на политическата сцена. Аристидис е действал в периода 488-478 пр.н.е., а Перикъл – в периода 460-429 пр.н.е. Те биха могли обаче да се засекат в някакъв вид социално общуване. Например през 470 пр.н.е. Арифрон е бил на 25 години, Перикъл на 24, а Аристидис около 50-те», разказва археологът Галини Даскалаки, която датира неукрасения съд (чаша от винопродавница, а не от богат дом) въз основа на вида му между 480 и 465 пр.н.е.

Възможно е шестимата мъже да са се срещнали по време на някое пиршество или в някоя кръчма. И тъй като са пиели от една и съща чаша, което било обичайно по това време, са издълбали имената си в Родителен падеж, за да покажат, че чашата им принадлежи. Оградили са ги в каре, за да става ясно, че са били една компания, започвайки с най-големия.

Специалистите различават поне два почерка, но не могат да установят дали единият е принадлежал на Перикъл. «Със исгурност обаче са били замаяни от виното, защото се вижда ясно, че този, който е изписвал името на Перикъл, първоначално е сбъркал като го е написал в Именителен падеж, а после го е поправил», казва Ангелос Матеу.

Собственикът

На кого обаче е принадлежал съдът, открит в Кифися? Отговорът на този въпрос се намира в основата му, където е изписано още едно име: Драпетис, изписано в Именителен падеж и не с атическата, а с йонийската азбука, за разлика от останалите шест имена.

Кой би могъл да бъде той? «Това е собствено мъжко име, което показва качество („драпетис“ в превод на български означава „беглец“), т.е. носил го е някой, който е избягал тайно, вероятно някой роб», смята Галини Даскалаки, като не изключва възможността това да е бил човекът, който е сервирал на мъжете по време на пиршеството, или собственикът на кръчмата, а те да са му подарили съда за спомен. Скъпоценен дар, превърнал се в семейна реликва, с която той не се разделил дори в гроба.

Информация

Специализираното издание за археология «Иорос» се разпространява от книжарници „Кардамица“ (ул. „Ипократус“ № 8) и „Теодору“ (ул. „Мавромихали“ № 50) в Атина, а цената му е 120 евро.

Откритият съд ще бъде изложен в Епиграфския музей през есента, в рамките на изложбата «Началото на атиняните».

 

 

Категории: Перикъл чаша находка археолози Дирекция за праисторически и класически паметници.
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus