Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха подземна камера в Амфиполи

31 Октомври 2014 / 18:10:38  GRReporter
1155 прочитания

Съществуването на изкуствен ров върху естествена повърхност от шистови скали с размери 4 на 2,10 метра, покрит с глинест пясък (както между другото и останалата част от гробницата), бе разкрито при разкопаването на четвъртото помещение в гробницата Каста в Амфиполи.

Разкопките са напреднали на дълбочина около 1,40 метра от повърхността на прага.

Продължават планираните разкопки и укрепителните работи на хълма Каста, като междувременно според съобщение на Службата за древни паметници – град Серес, след отстраняването на пръстта са разкрити основите на страничните стени в четвъртото помещение.

По-конкретно, според съобщението «укрепването на стените се извършва върху изкуствен насип от плътен слой пясък и чакъл, размесен глина, с дебелина  около 0,40 метра. Този насип е направен върху почвата на хълма Кастас».

При разкопките е установено също така наличието на под от варовикови камъни, като части от пода са запазени и достигат до страничните стени. В западната част на пода се забелязва известно пропадане на камъните в резултат на свличане на глинестия насип. В източната част на пода камъните се намират в първоначалната си позиция. Службата за древни паметници отбелязва, че в момента се отстраняват камъните в западната част, за да се разкрие състоянието на основите на западната стена и да се извършат необходимите дейности за укрепването на основите.

Също така при премахването на пясъчния насип бе открито второто крило на мраморна врата, паднало в изкуствения ров.

Днес археолозите пристъпиха към изваждането ѝ от мястото, където бе открита. Преди да продължи отстраняването на пръстта от изкуствения ров, ще бъдат извършени дейности по укрепването на стените му, така че да се осигури стабилността на основите на страничните стени.

В сряда, 29 октомври 2014, бяха поставени шест сензора за измерване на степента на деформиране на съответните подпорни стени в четвъртото помещение, за да може от тук нататък да се проследява напрежението върху металните елементи на подпорите при напредването на разкопките.

Освен това за днес е планирано поставянето на още 10 сензора, както и на измерватели на цепнатини, за проследяване на евентуални пропуквания в носещите елементи на вертикалните прегради.

Също така са били добавени елементи за укрепване на сводовете във второто и третото помещение.

И накрая, в съобщението се отбелязва, че продължава отстраняването на пръстта от склоновете на хълма, източно и в посока нагоре към паметника.

 

 

Категории: Амфиполи разкопки гробницата в Каста археолози открития
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus