Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха погребалната маска на Филип II-ри

08 Октомври 2014 / 09:10:04  GRReporter
1319 прочитания

Гръцки археолози откриха парчета от маската, която македонският цар Филип II-ри носил като главен жрец на орфичните мистерии. Отломките са намерени в гробница II в столицата на Македонското царство Егес (днешна Вергина).

Следите от минералите хунтит и порфир по 350-те открити в двете златни кутии (ларнаки) кости потвърждават теорията, че преди кладата върху лицето на мъртвеца е била поставяна една изкусно изработена маска, която той използвал приживе. Това се е правело в знак на почит и признание към неговия принос.

Новата находка и други, открити през проведените през последните 4 години разкопки ще бъдат представени на церемония в Археологичния музей в Солун от Интердисциплинарната гурупа на университетските разкопки във Вергина.

Интерес будят изявленията на ръководителя на изследванията и директор на лабораторията по археометрия в института „Демокрит” Янис Манятис, който открил хунтита и порфира по костите и смята, че става дума за маска. „Това бе една много сложна конструкция, създадена с много слоеве и плат, каквато откриваме за пръв път в регион на Македония. Открихме 6-7 слоя, направени от хунтит и порфир. Това е маската, която Филип е носел по време на религиозни церемонии, вероятно в качеството му на жрец в орфичните мистерии. Маската е била един личен и свещен предмет, който е придружил покойника в гроба и е бил изгорен заедно с него”, твърди изследователят пред вестник „Етнос”.

Извършеното досега изследване на останките отдалечава теорията,че става дума за парче плат, с което са били увити костите преди изгарянето им. Въпреки това под въпрос остава откъде е бил набавен минералът хунтит, който е изключително рядък.

Подобно изследване провежда и археологът Димостенис Кехаяс, който изучава отпечатъците от плат, открити върху намерения костен материал. Неговото предварително изследване е съсредоточено върху останките от пурпурен на цвят плат, с който са били увити костите на покойниците. Става дума за много древна практика, която обаче била рядкост в Древна Македония.

В същото време, на церемонията в Археологичния музей в Солун антропологът Теодорос Антикас ще представи новите открития върху намерените в гроба скелети, от които става напълно ясно, че покойниците са македонският цар Филип II-ри и дъщерята на скитския цар Атей.

Антропологичният анализ на костите показал, че мъжът страдал от хроничен синузит, вероятно е имал сериозен проблем със зрението , а дегеративните промени сочат, че е бил на възраст 41 – 49 години и е бил ездач. В допълнение на лявата ръка е открита рана. Факт, за който Демостен споменава в една от прословутите си речи.

За откритите женски кости в гробница II изследването показало, че са принадлежали на жена на възраст около 32 години, чийто ляв крак е бил счупен и е куцала. Според данните жената е била опитна ездачка и воин. Това се доказва и от откритите в гроба й богат арсенал от копия, стрели и целия й колчан.

Тези открития изключват вероятността да става дума за известните досега предположения жената да е била Клеопатра или Мида (съпруги на Филип II-ри и Адей) или Евридика (съпруга на Филип III-ти Аридей) и засилват теорията, че става дума за дъщеря на скитския цар Атей, чието име не е известно.

Повече за находките във Вергина прочетете в интервюто на преподавателката по археология в Солунския университет "Аристотел" и ръководителката на университетските разкопки Хрисула Саацоглу - Палиадели за GRReporter.

Категории: История археология разкопки Вергина маска Филип II-ри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus