Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха рядка статуя на Аполон в Ивицата Газа

11 Февруари 2014 / 17:02:57  GRReporter
2205 прочитания

Една рядка и загубена в продължение на векове статуя на древногръцкия бог Аполон бе открита по мистериозен начин в Ивицата Газа. Но веднага след появата й статуята била конфискувана от палестинската полиция и никой не е наясно къде точно се намира сега.

Археолозите тръпнат в очакване да научат от полицейските власти кога ще имат възможността да разгледат бронзовата статуя на Аполон с размери на човек отблизо, но засега нямат отговор. Зелено-кафявата статуя изобразява тялото на млад и мускулест бог, който е изправен и едната му ръка е протегната напред с отворена длан.

Един рибар – жител на Ивицата Газа информирал местните власти, че намерил статуята, която тежи половин тон в морето, на разстояние от около 100 метра от крайбрежната ивица през август миналата година. Той я пренесъл в дома си с магарешка каруца, без да си даде сметка за стойността на откритието.

Хора от обкръжението му обаче отгатнали, че става дума за ценна находка. Показателно е, че за известно време статуята била обявена за продажба в международната платформа за електронна търговия eBay на цена 500 000 долара, много по-ниска от реалната. Тогава полицията на Хамас, която управлява Ивицата Газа конфискувала статуята и обявила, че разследва случая.

Археолозите недоволстват, че нямат никакъв достъп до находката, за да я изследват от близо. Според преценките им статуята е била създадена между 5-и и 1-и век пр.Х.  „Статуята на Аполон е уникална. В определен смисъл тя дори е безценна. Усещането е както ако някой попита каква е стойността на Джокондата в Лувъра. Изключително рядко е да се намери статуя, която да не е направена от мрамор или камък, а от метал”, посочил Мишел Тарагон, историк във френския Библейски и археологичен институт в Йерусалим.

Статуята на Аполон е била намерена в отлично състояние. „Тя не е открита в морето или на някое крайбрежно място (…) прекалено чиста е. Не, тя е открита на сушата”, заявил категорично Тарагон, според когото истинското място, където е намерена не се обявява с цел да се избегнат претенции за собствеността върху него.

26-годишният палестински рибар Джудат Граб обаче разказал една съвсем различна история. Той заявил, че видял една човешка фигура да лежи на морското дъно на неголяма дълбочина и на около 100 метра от брега на север от границата между Египет и Газа.

Първоначално помислил, че е труп, но когато се гмурнал за да разгледа по-добре видял статуята. Той и негови близки я измъкнали от морето след 4-часови усилия.

Рибарят признал, че отрязал един от пръстите на статуята, за да го покаже на специалист, понеже мислел, че е направена от злато. Без неговото знание един от братята му също отрязал друг пръст със същата цел. Тази част от статуята е безвъзвратно загубена, тъй като бижутерът, на който била показана я стопил.

Роднини на рибаря, които са членове на милицията на Хамас взели статуята и за известно време я обявили за продажба в eBay. Не е ясно дали през това време е имало кандидати да я купят. Малко по-късно статуята била конфискувана от полицията, която продължава да я съхранява.

Представители на министерството на туризма в Газа заявили пред местна медия, че статуята няма да бъде показана публично преди приключването на разследването и разкриването на лицата, които са искали да я продадат. „Намираме се в контакт с международни музеи, които изявиха интерес да ни помогнат за реставрацията”, посочил Ахмед ал Бурс, директор на отдел „Археология” в министерството. По думите му един музей в Женева и Лувърът са изпратили искания да наемат статуята и да я представят на посетителите си. Според Бурс палестинските власти възнамеряват да реставрират статуята и да я изложат в Газа.

Категории: История археология статуя Аполон Ивицата Газа палестински рибар полиция Хамас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus