Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пейзажите от островите са най-търсените гръцки сувенири

07 Август 2014 / 09:08:26  GRReporter
2779 прочитания

Симона Пенева
    

Площад Плака в Атина винаги е бил едно от любимите и най-посещавани места от туристите. Той се намира под Акропола , в близост до храма на Зевс. Освен, че могат да направят своите покупки, туристите имат шанса да разгледат града така както е бил преди сто години, да посетят музеи, ресторанти и кафенета.

В Древна Гърция това място е представлявало административен, философски, образователен, социален, културен и най-вече икономически център на града. Наименованието му е Древен Пазар. Пресича  го  улица Панатинеон, която води към Партенона. Магазинчетата от двете страни на улицата  са много на брой  и предлагат голям избор на клиентите си. Туристите могат да си закупят най-различни аксесоари, дрехи, обувки, статуетки, сувенири, покривки, картини, икони и всякакви предмети, които да им напомнят за посещението  им в столицата на Гърция. Също така, на Древния Пазар могат да намерят от гладиаторски сандали до ефирни бели рокли с избродирани златни маслинови листа, характерни за Гърция. Най-голям интерес изглежда предизвикват малките сувенирчета, които пресъздават пейзажи на красиви гръцки острови и градове. 
    

Докато всеки трети магазин на площад Плака продава такива сувенири, само един е този, които предлага на туристите картини с маслени бои, гравюри и стари географски карти и отваря редовно врати за своите клиенти. Магазин “Canvas” работи на Древния Пазар от десет години. Собственикът споделя, че тази година броят на клиентите се е увеличил, но тяхната  покупателна способност е по-ниска. Магазинът за картини има най-много посетители   от страните от третия свят- Кения, Индия, Нигерия.  Преди време, най-редовни клиенти са били руснаците, а сега често посещават магазина и американците. Най-малко туристи идват от Европа и северна Гърция. 
    

Това, което най-много интересува клиентите е цената. Според собственика на магазин “Canvas” първият въпрос на всеки турист е “Колко струва тази картина?” и ”Каква отстъпка ще ми направите?”.  Магазинът предлага картини на стойност от три до хиляда и сто евро. Ценителите на изкуството, които са колекционери  или разбират коя картина е нарисувана от професионалист винаги правят по-скъпи покупки, докато обикновените туристи закупуват картини на средна стойност от около седемдесет евро. На ден, магазинът се посещава най-много от петнадесет до двадесет клиенти, но успешен е този ден в който се продаде една от скъпите картини.
    Собственикът закупува своите картини от художници, които работят в областта на Акропола и студенти, чиито картини са и по-евтини. Най-продаваните картини са тези, които пресъздават пейзажи от гръцките острови, и най-вече от Санторини. На второ място идва Партенона, а след него се нареждат всички останали гръцки области. Изборът, който се предлага на клиента е огромен. Конкуренцията  не е голяма, поради факта, че в областта има само още един подобен магазин, който обаче рядко отваря врати за своите клиенти. 

За в бъдеще, собственикът на художническия магазин “Canvas”  планира да направи някои подобрения в магазина си. Най-важно за него е продуктите, които предлага да са гръцки, а не както при по-голямата част от магазините, произведени в Китай. 
    

Според продавачите на Древния Пазар обаче около 30% от туристите, които посещават Атина, не идват на площад Плака, тъй като по улицата която пресича Древния Пазар често преминават автомобили. Това затруднява спокойното придвижване на туристите и пречи на бизнеса на собствениците на магазини в тази област. “Крайно време е вече да решим този проблем. Съществува от толкова много години. Ние просто не печелим от това, а даже гоним своите туристи, които изглежда са почнали актвно да посещават съседна Турция.”, споделя собственикът на магазина за картини.

 

Категории: сувенири от Гърция пейзаж от Санторини изглед към Акропола Плака Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus