Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подводен Помпей край Дилос

23 Ноември 2014 / 16:11:09  GRReporter
926 прочитания

Археолозите търсеха пристанище при проучванията в морето край квартал Стадиу в североизточната част на остров Дилос, а намериха квартал.

Агенцията за подводни артефакти и Националният изследователски институт  установиха, че останките, в миналото определяни като останки от пристанища, всъщност са от жилища от античния квартал, който по-късно е залят от морето.

Какво откриха учените?  Границите на квартал, което означава, че ако е имало такъв, той е бил наблизо, както и крайбрежните сгради. Открити са и са очертани съоръжения на дълбочина около 1.5 -2 метра, заснети по графичен и фотографски метод , които са свързани с търговски и вероятно производствени дейности.

До този извод достигнаха учените заради наличието на под на източната граница на обекта, където са открити 16 глинени съдове (малки амфори), запазени наполовина , заедно с фурна. Подобни съоръжения са открити в Помпей и Херкулан, в Италия.

Освен това са намерени и заснети каменни цокли с големи размери по протежение на пода, които са подредени по ред. Цоклите вероятно са формирали бреговата  линия на квартал Стадиу на изток. Открити са и стени на постройки  и елементи от паднали колони на дълбочина от 20 см до 1 метър, както и стени на постройки по бреговата линия.

Както изглежда не е лесно да се докаже, че в тези постройки са живели хора. Логично морето е заличило основни елементи. Сградите са били на жителите, но те не са имали гледка към морето.

Силни ветрове
Ветровете на острова са били толкова силни, че сградите са нямали прозорци по външните стени, само към вътрешните дворове. Заради ветровете  в митовете Дилос е представян като скитащ във вълните и неизвестен, докато не се появил пред  Лето, за да роди на него  Аполон и Артемида. Островът е по средата на морския път от Йония (Мала Азия) и е имал няколко пристанища.  

В археологическото проучване участват подводният археолог Магдалини Атанасула, водолазът Манолис Цефронис и  Спиридон Муреас от страна на Агенцията за подводните артефакти. От Националния научен институт участват подводният архитект и археолог д-р Манта Зармакупи и подводният реставратор Фотини Влахаки.

Свещен остров на Аполон и Артемида
Скалният остров Дилос, с дължина 5 км и ширина 1300 метра в древността е свещен остров, защото тук са се родили Аполон и Артемида, двама от най-важните богове от гръцкия пантеон. Светилището на Аполон, създадено през епохата на Омир, достига разцвета си през архаичната (7-6 век) и класическата (5-4 век) епохи.

От края на 5 век пр.Хр. е имало малко жилища около светилището. Градът се развива отново за няколко десетилетия след 166 г. п. Хр., когато римляните обявяват  остров Делос  за свободна зона. Малкият остров скоро се превръща в най-големия търговски център в света.

Смята се, че в началото на първи век пр.Хр. тук са живели около 30 000 души и че през пристанищата му са минавали всяка година 750 000 тона стоки.

 

Категории: Дилос разкопки открития Помпей
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus