Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Poetry Slam: Поетите се качват на сцената

25 Февруари 2010 / 11:02:53  GRReporter
1629 прочитания

Гръцката публика открива лека-полека модата наречена Poetry Slam, която тръгна от Чикаго преди 26 години и до момента е зарибила стотици хиляди фенове в целия свят. Поетът се качва на сцената и прави едно кратко няколкоминутно представление – докато скандира своите стихотворения, той използва тялото и всички изразни средства.

След първото представление-конкурс Athens Poetry Slam, който беше организиран в Атина преди няколко седмици, идва ред събитието да се пренесе и в Солун с името Thess Poetry Slam? на 7 март в Underground Ендевктирио (ул. Деспере 9, в района на Международното изложение) и на 14 март в café Bazaar (ул. Папамарку 34 на площад Атонос).

Участниците ще рецитират наизуст оригинални и непубликувани техни стихове пред тричленна комисия от литературни критици и пред публиката. Заинтересованите да участват могат да изпратят молба на електронен адрес: thess.pοetry.slam@gmail.com до 25 февруари.

Събитието се организира с подкрепата на литературното списание „Ендевктирио” с цел да разшири сферата на изразните граници на съвременните гръцки поети. В същото време немския рапър и поет Bas Bottcher, който е известен на сцената на модерния poetry slam идва в Атина за едно представление в Гьоте Институт в четвъртък – 25 февруари, в 20:00 ч.

В центъра на неговото творчество се намира разговорната реч, а самият той е силно повлиян от spoken word poetry, рапа и традицията на световната модерна лирика. Звуци, ритъм и езикова динамика за него са основните елементи за създаването на атмосфера.

На сцената той използва видео прожекции и музикални програми. „Аз се отнасям към моите текстове като към естетически събития. Те се развиват на сцената на литературни събития, в дискотеки, в библиотеки, в книги и в дискове” заявява той.

 

Категории: Литература слам поезия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus