Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Помак от България участник в Гръцката революция

25 Март 2014 / 14:03:32  GRReporter
2071 прочитания

Помак от България е участвал в героичния епос на Гръцката война за независимост през 1821, съобщава сайтът zagalisa.gr на гръцкия Център за помашки изследвания. Сред многото анонимни участници в различните битки е имало и мюсюлмани, а един от тях е Мехмед Лофчали от региона на Ловеч.

„Известно е, че след превземането на Балканския полуостров Османската империя провежда насилствена мобилизация на помаци в своята армия. През 19-ти век възрастните помаци изразявали жалостта си за това, че новите поколения загубвали историческата си памет в казармите около Истанбул, където са били подлагани на идеологическа пропаганда. Много често малко военни отряди са се състояли само от помаци”, пише още в публикацията.

Тази практика продължила и по време на Гръцката война за независимост. Османската империя изпратила във въстаналите гръцки територии и помаци като членове на нейната армия. „Но, както научаваме от архивите на първия губернатор на Гърция Йоанис Каподистриас, голям брой помаци напуснали османските войски и преминали в редиците на гърците, тъй като не можели да понасят потисничеството от страна на турските офицери. По този начин участвали в борбата за свобода на гърците”.

Един от тях бил и Мехмед Ловчали. Самият той разказвал, че бил войник в османската войска в Атина заедно с други помаци. Понеже не издържал жестоките нареждания и тежките условия преминал на страната на гърците в отряда на хилиарха Васос и станал негов коняр. Когато Васос се оттеглил Мехмед Ловчали се озовавал без водач и написал писмо до администрацията с искането да бъде приет като войник в редовната армия или да се присъедини към въоръжените бунтовнически групи на хайдутите, за да участва в освобождението на Гърция.

снимка: Гръцки революционер на кон, картина на Йожен Делакроа

Сайтът се позовава на българския историк Николай Тодоров, според когото е имало и други помаци, които са се борили заедно с гръцките революционери срещу османските отряди и чиито имена фигурират в гръцките държавни архиви.

От zagalisa.gr посочват, че е имало и други мюсюлмани, например албанци, които застанали на страната на гърците. Характерни примери за това са Гика Мустафа, участвал в битки заедно с Одисеас Андруцос, Шуман и Джафер, които взели участие в обсадата на Триполица (днешният град Триполи в Пелопонес – б.р.) и други. 

Категории: История Гръцка война за независимост помак Мехмед Ловчали Османска империя
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus