Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Престижна награда за гръцкия фотограф Николас Лоцос

08 Юли 2012 / 13:07:26  GRReporter
3216 прочитания

Титлата «Фотограф на годината» от международния конкурс за черно-бяла фотография SPIDER AWARDS тази година принадлежи на Николас Лоцос.

Наградите, които отличават най-добрите фотографи на световно ниво (любители и професионалисти) бяха раздадени за седма поредна година. Николас Лоцос спечели първа награда за черно-бяла фотография SPIDER AWARDS в категорията „Диви животни”, като участваше и в други категории.

Впечатляващата снимка, спечелила първа награда е озаглавена «Лов» и показва момента, в който птици и диви животни (хиени, чакали, лъвове) са се събрали и се борят около плячката - един бивол. Величественият момент е запечатан от обектива на Лоцос в резервата Масай Мара, Кения.

Николас Лоцос се занимава от 16-годишен с художествена фотограхия, предимно черно-бяла, като запечатва моменти от човешката цивилизация, дивия живот, природата.

«Величието на природата те предизвиква да го запечаташ, за да го запазиш в себе си, да го споделиш с хората», казва Лоцос, който смята Африка за свой дом. Освен това той се занимава с архитектурна фотография. «Чрез моите картини чувствам, че всъщност изразявам своя страх и тревога, да не би този прекрасен свят на дивата природа да се превърне само в сън от миналото. Да не би след 50 години децата на нашите деца да виждат дивата природа и живот само на снимка или в различните музеи по света, защото просто няма вече да ги има в действителност. Сякаш се опитвам да запазя нещо много ценно да не се загуби. Може би защото като показваш величието на природата, можеш да я спасиш за следващите поколения. Може би защото вярвам, че ако ние просто покажем своята воля да я защитим, природата ще намери начина».

Николас Лоцос е и друг път е печелил международни фотографски награди: бронзово отличие от Международния конкурс PX3 2011, в Париж, сребърно отличие и три бронзови от международните награди LOUPE2011 и др. Журито, което раздава наградите SPIDER, се състои от международно признати представители на фотографията  и изкуството, изтъкнати професионалисти, които работят с прочути галерии (TATE, BONHAMS и др.), с National Geographic и т. н.

 

 

 

Категории: престжина награда гръцки фотограф Николас Лоцос международен конкурс за чернобяла фотография SPIDER AWARDS
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus