Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Професия Астролог

23 Април 2011 / 09:04:32  GRReporter
6010 прочитания

Гали
    Ако разгърнем националния класификатор на професиите в България, в раздел „Персонал зает с услуги за населението” фигурира професия Астролог. За този клас, към който е класифицирана професията, е описано, че се изискват знания и умения, които да отговарят на изискванията за второ образователно и квалификационно ниво. С други думи необходимо е човек да има завършен 10-ти клас и някаква кратка професионална квалификация. Само за сравнение ще кажа, че в България има 9 образователни нива. Не съм запозната в други държави къде измежду професиите се намират астролозите, но допускам, че ситуацията едва ли е по-различна.
    Всъщност аз не бих нарекла астрологията професия. Това е призвание. Професиите, такива каквито ги познаваме обикновено са дейности, които са свързани с това „как да направим нещо”. Астрологията не се вписва в тези рамки. При анализ на хороскоп не се дават рецепти, не се правят планове и проекти, нито пък се изработва нещо. Защото на въпроса „Как да....?” отговорът е „Трябва да го изживееш”.
    Астролозите четат „книгата на живота”. Тази книга не подлежи на корекции. И да й скъсате страниците или пък да ги размените, няма да промените текста. Тя само се чете – дали с удоволствие или не, това в случая е без значение. В една от прашясалите ми книги – индийски трактат по астрология, писан около 1500 години преди новата ера – има отделено място в самото начало на въпроса кой може да изучава астрология, каква квалификация трябва да има, как се подхожда към астрологични анализи. Цитирам една част:
    „Астрологията се изучава в три раздела, три основни части – астрономия, астрологическа математика и  аналитична част.
....
    Астрологът винаги трябва внимателно да прецени видът, движенията и действията на своя клиент. Да обърне внимание на всички знаци. Да познава човешката същност.
......
    Питащият трябва да поднесе подарък на астролога и да постави въпроса с почтително отношение. Само запитвания, породени от чисти мотиви заслужават отговор. Не трябва да се прави предсказание на човек, който не го е поискал, нито на човек, който иска да тества астролога. Ако астрологът пренебрегне това, той няма да може да стигне до вярното заключение.”

    В Индия достъп за изучаване на астрология са имали само брамините. Брамините са били най-уважаваната прослойка в обществото. Това е бил елитът. Абсолютно същото се е случило и в Западния свят, по-конкретно в Гърция. Към астрологията са били привлечени едни от най-знаменитите учени в древна Гърция, които са представили и запазили астрологията в Европа. Това са хората, които са имали дадености и способности към наука и философия. Един астролог трябва да има познания по философия, познания по въпроса що е то живот, сферична астрономия, математика, познаване на природата и природните закони, вродена интелигентност и мъдрост. Това са били хора, чийто живот не е бил светски. Бил е отдаден на това да изучават физиката, математиката, философията, астрономията. Защото без тези науки няма как да се стигне до същността на астрологията.

    На практика астрологията изисква сериозно отдаване. Мога да направя паралел с учените, които години наред изследват някоя египетска пирамида. Прекарват голяма част от живота като в заточение. Като Шамполион, който отделил 16 години упорита работа, за да разчете Розетския камък. За да постигне способността да чете хороскоп, един астролог трябва да прекара години наред в изучаване на философията, психологията, астрономията и астрологията. Всеки който съумее да си представи какъв труд е това, какво струва на един човек да го положи, дори и за миг не би помислил да покаже неуважение и незачитане. Особено откъм материалното възнаграждение за анализ от астролог. Съгласна съм, че има и доста злоупотреби от шарлатани. Но тях няма да ги коментирам.

    В източния свят, за разлика от западния, има коренно различно отношение към астролозите. Там никой не критикува астролозите. Дори напротив – отнасят се с особено уважение и почит и се допитват до астролог само в определени важни моменти. Човекът от изтока рядко проявява любопитство да получи анализ на личния си хороскоп просто ей така, защото му е интересно. Това показва една дълбоко вкоренена мъдрост, че за да погледнеш „напред”, първо трябва да си готов, да имаш причина да го направиш и да го приемеш смирено.

    А вижте докъде сме я докарали на запад днес – за да бъдеш Астролог може да минеш и с десети клас плюс няколко месеца специализиран курс. При това проведен от някой, който твърде често не знае, че пролетното равноденствие не е моментът, в който идва пролетта като сезон у нас и има раздвижване по въпроса за птичките и пчеличките. Защото по същото време, когато в Европа идва пролетта, в Южна Африка идва есента като сезон. За математика и астрономия по-добре да не споменавам.
    Съзнавам че за това положение допринасят най-вече самите астролози. Да бъдеш астролог без да познаваш порядъка в Природата и човека е просто смешно. Да бъдеш астролог без да осъзнаваш, че хороскопът е модел, състоянието на Вселената в момента на раждането. И този модел дефинира ориентацията на дадения човек към Вселената, връзката му с нея, неговото специфично място. Неприемливо е астролог да внушава на клиентите си, че съдбата физически, респективно хороскопът, може да се промени. Това е едно безумно твърдение – никоя планета не може просто така да промени орбитата си около Слънцето. От момента на раждане та до края на живота на даден човек, може да се очертае конкретното движение на всички планети и от това да се изведат конкретните анализи. Всичко в „динамиката” на хороскопа е строго закономерно и се описва с точен математически модел.

Категории: професия астролог Гали астроучилище хороскоп живот планети зодии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus