Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пропука се ледът между кинаджии и бюрокрация

21 Октомври 2009 / 09:10:09  GRReporter
1424 прочитания

Гръцките филми, които тази година отказаха да участват в надпреварата за държавната кино награда на Министерство на културата, която ще бъде връчена на Фестивала на киното в Солун, ще бъдат показани в кино зала „Ели” (Акадимиас 64) между 5 и 11 ноември. Седмицата е наречена Fog Films и ще бъдат прожектирани 23 игрални и документални филми.

Инициативата да бъдат показани филмите поеха „Кинаджиите в мъглата” (Filmmakers of Greece, FOG), повече от 140 режисьори, продуценти и сценаристи, които още през юни месец тази година заявиха, че няма да изпратят „нито един кадър гръцки филм на държавните кино награди, докато не бъде гласуван нов закон за гръцкото кино” – и както си личи удържаха на думата си.

В прес съобщение те още веднъж подчертаха, че този жест не е насочен срещу Фестивала в Солун, а единственото, което искат да постигнат е да окажат натиск, за да се гласува нов закон за киното. Седмицата, през която те ще покажат филмите си, ще бъдат организирани и семинари, дискусии, концерти, хепънинги и партита, по време на които публиката и творците ще могат да се срещнат и да обсъдят теми свързани с гръцката кино-реалност, както и да поговорят за кино изкуството като цяло. Билетът за всяка прожекция е на цена от 5 евро, но ще има и общ билет за деня за три прожекции на цена от 8 евро.

Освен 29-имата от общо 35 режисьорите на игрални и документални филми, тези дни в „стачката” се включиха и петдесет режисьори на късометражни филми. Тяхното искане е да бъде разработен план за подкрепата и развитието на късометражните филми. От своя страна министърът на културата Павлос Геруланос заяви, че гласуването на новия закон-рамка за киното е сред приоритетите, които си е поставил и съвсем скоро ще бъде внесен в народното събрание проектозакона.

Категории: Кино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus