Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестите са зараза, която не може да бъде спряна

15 Юли 2013 / 16:07:06  Анастасия Балездрова
4724 прочитания

Вече месец в България не стихват гражданските протести срещу правителството на Пламен Орешарски. През последните седмици GRReporter разговаря с личности от различни сфери на обществения живот, които анализираха събитията след изборите през май. След режисьора Явор Гърдев, политолога Владимир Шопов, професора и експерт по проблемите на сигурността, отбраната и обществения ред Николай Слатински, писателя Владимир Левчев, днес отново ви предлагаме разговор с журналиста Иван Бедров.

Само ден след парламентарните избори през май той предвиди днешната политическа криза в България отново в интервю за сайта.

Г-н Бедров, каква е преценката ви за ситуацията в България?

Ситуацията е много неясна. Има някакво усещане, че нещо се случва, но никой не може да формулира какво точно е то. Според мен това ще бъде много дълъг процес. Всички искат оставка и избори. Ясно е, че тези избори до някаква степен ще възпроизведат старите партии, а те ще продължат да се държат по същия начин. След още няколко месеца пак ще има протести, хората пак ще свалят управляващите.

Моментът е исторически, колкото и гръмко да звучи. Има някаква промяна сред хората. Тя тръгва от едно по-будно, активно и информирано малцинство, което е в София на жълтите павета, но според мен е това е „зараза” и няма как да бъде спряна.

 

Месец след началото на протестите какво става с тях?

Месец по-късно това, което ме изненадва е, че енергията не отслабва. Че абсолютно всяка вечер няколко хиляди хора са пред Министерския съвет, после правят шествие към парламента и към Орлов мост и продължават да настояват за оставката на правителството.

Хората всъщност са много повече, отколкото се вижда на телевизионните кадри, защото те не са едни и същи. Познавам такива, които пътуват, връщат се и отново се включват. Други, които могат една вечер, други – две вечери. Тоест, хората, които участват активно в протестите са много повече от тези, които виждаме всяка вечер.

Ситуацията е много неясна. Има някакво усещане, че нещо се случва, но никой не може да формулира какво точно е то. Според мен това ще бъде много дълъг процес. Всички искат оставка и избори. Ясно е, че тези избори до някаква степен ще възпроизведат старите партии, а те ще продължат да се държат по същия начин. След още няколко месеца пак ще има протести, хората пак ще свалят управляващите. Моментът е исторически, колкото и гръмко да звучи. Има някаква промяна сред хората. Тя тръгва от едно по-будно, активно и информирано малцинство, което е в София на жълтите павета, но според мен е това е „зараза” и няма как да бъде спряна.Но това, което е може би обезпокоително за протестиращите е, че държавата се научи да живее по този начин. Протестът е вече част от всекидневието на всички – не само на протестиращите, но и на останалите. Хиляди хора искат оставката на правителството, което засега не му пречи по абсолютно никакъв начин. Те продължават своята дейност, назначенията, овладяването на различни позиции във властта и скандалите. А притеснителното е, че големият скандал, тоест разделението между власт и граждани, тази бездна между тях засенчва много малки конкретни скандали, които правителството продължава да произвежда. На фона на всичко друго те остават донякъде скрити.

Правителството е стабилно в парламента, а хората отвън искат оставката му. В БСП се чуха някакви критики срещу лидера Сергей Станишев, които обаче заглъхнаха. Смятате ли, че самите социалисти са единодушни помежду си по отношение на лидера си и дали можем да очакваме някаква промяна от там?

Аз лично не се надявам на промяна от там. Но различни гласове в БСП има. Дори бившият президент Георги Първанов вчера имаше телевизионна изява, в която отново директно отправи своите критики срещу настоящия лидер на партията Сергей Станишев. Но наистина не очаквам нищо да се свърши отвътре, защото единствената мотивация на хората, които имат мнозинство в Народното събрание е да държат властта и това личи.

Настървението, с което започнаха управлението си, овладяването на ДАНС буквално за часове с този ескпресно променен закон и експресно избран председател, макар и оттеглен после продължава и в другите сфери. Всеки ден имаме назначения, за които „скандални” и „противоречиви” са много леки думи. Хора, които се поставят на определени позиции, имат зад гърба си скандална биография и всичко това продължава.

Според мен затова единствената им мотивация е да стоят вътре във властта и те много добре осъзнават, че всъщност докато хората навън са весели и оригинални не им пречат по никакъв начин.

Освен това забелязвам едно стягане на редиците сред управляващите, които започнаха да се държат все по-арогантно. Примерно посланиците на Франция и Германия излязоха със съвсем безпрецедентно общо писмо, в което на практика подкрепиха протестиращите и позицията на президента. А реакцията на част от управляващите беше като през 1983. Те определиха писмото като намеса във вътрешните работи на България.

Категории: Политика България протести правителство Иван Бедров
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus