Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътешествие с Александър Пейн до „Небраска”

24 Януари 2014 / 18:01:02  GRReporter
1243 прочитания

Новият филм на американския режисьор от гръцки произход Александър Пейн е черно-бял и героите му са съвсем обикновени хора. Въпреки това кино критиците го определят като шедьовър, а комисията от Американската филмова академия го е номинирала в шест категории за тазгодишните филмови награди Оскар.

Сценарият

Бащата е един застаряващ бивш алкохолик, който смята, че е спечелил един милион долара и само едно пътешествие от Монтана до Небраска го дели от голямата му печалба. Семейството му е негативно настроено и не вярва, че той наистина е спечелил. Въпреки това синът му, с който не са в особено добри отношения се принуждава да го придружи в дългото пътуване. То дава възможността на отдавна загубилите връзката си баща и син да се сближат и да поправят грешките от миналото. Филмът на Пейн е една от най-нежните, комични и красиви ленти от този жанр, която се прекланя пред третата възраст и загубеното й достойнство.

В  „Небраска” Александър Пейн продължава започната в „About Schmidt” и „Наследниците” проблематика. В първия филм той се заема с разочарованието и надеждите на третата възраст, а във втория – с ужаса и необходимостта от сплотеност в семейството. И в трите филма Пейн позволява на героите си да дишат свободно в една абсолютно несвободна среда, която те самите са създали.

Те се опитват да комуникират и в същото време сами прекъсват собствените си усилия. Обсъждат тривиални семейни въпроси, докато гледат телевизия, карат се за миналото, но гневът им няма никаква тежест. Те съществуват чрез семействата си, но в същото време им се подиграват и искат да излязат извън тях.

Александър Пейн по време на снимките на "Небраска"

Уду Грант от „Небраска” е не особено разговорлив и симпатичен бивш алкохолик, който се завръща по местата, където е израснал, среща се с близки и стари приятели и води сина си на едно място, изпълнено с възрастни и обезверени хора, които в действителност са се отказали от живота много отдавна.

Главните роли в черно-бялата лента на се изпълняват от Брус Дърн и Уил Форте.

Номинациите за наградите Оскар

„Небраска” е номиниран в категориите за най-добър филм, най-добра режисура на Александър Пейн, оригинален сценарий на Боб Нелсън, най-добра мъжка роля на кино ветерана Уил Дърн, кинематография на Федон Папамихаил и второстепенна женска роля на Джун Скуиб.

Прожекциите на „Небраска” в гръцките кина започнаха от 23 януари. 

Категории: Кино Александър Пейн Небраска номинации Оскар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus