Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Радостта от живота, уловена от Янис Царухис

20 Декември 2009 / 09:12:48  Мария Спасова
1333 прочитания

Емануела Карастоянова

    Музеят Бенаки в сътрудничество с Фондация Янис Царухис представят първата цялостна ретроспективна изложба на творчеството на известния гръцки художник Янис Царухис в Атина. Експозицията е със заглавие „Янис Царухис 1910-1989” и може да бъде разгледана от 19 декември 2009г. до 14 март 2010г. Повод за  изложбата е изминаването на 100 години от раждането на Царухис – един от  най-големите гръцки художници, придобил международна слава.
    Колекцията съдържа около 670 картини, скици, макети и проекти на художника, които принадлежат на музеи и частни колекционери както в Гърция така и зад граница. Тя показва разностранното дело на твореца и разгръща една цялостна картина от неговото богато творчество. Творчество, в центъра на което се намира не толкова природата и светът, колкото човекът. Творчество, за което е характерна радостта от живота и по-точно чудото и мистерията на живота.
    В този смисъл обясним се явява и интересът на Царухис  към  облеклото на човека. Той се интересува особено много от тъканта и материята. Увлича се по тъкачеството, успява дори да го изучи. Задълбочено изследва и изобразява в картините си народната носия, особено тази от района на Пирея, от който произхожда и самият той. Затова и платната му често показват народни и фолклорни мотиви.
    Освен като художник Царухис работи и като декоратор и дизайнер на сценични костюми. Сътрудничи с най-значимите актьори, режисьори и хора на изкуството от времето си - Мария Калас, Мелина Меркури, Каролос Кун, Алексис Миниотис, Марика Котопули и много други. Изследвал е византийската иконопис, писал е сюрреалистична поезия. Заедно с Пикиони, Кондоглу и Хадзимихалис, той се бори за гръцкия елемент в изкуството. Именно той е човекът, който вкарва в театъра толкова силно елемента на моряка – танцуващ или в статична поза.
    Царухис е носел в себе си много култури. Пътуванията му по света и особено пребиваването в Италия и Франция му отварят вратите към по-близкото опознаване на Ренесанса и импресионизма, а също така и на актуалните за времето артистични тенденции в Европа. Вдъхновен от разнообразието и красотата на изтока и на Европа едновременно, той е известен като творецът, който е успял не само да съчетае тези култури, но и да намери равновесието между тях като уравновеси големите традиции и улови непроменливите във времето творчески ценности. Успех, за който не един творец би завидял…
    Както и самият Царухис казва за себе си: ”От работата с изобразителното изкуство аз научих неща за живота, а от живота научих много за изкуството – открих насладата от равновесието, което не е нито страх, нито боязън, а инстинкт за живот”.
 
Музей Бенакис
Ул. Пиреос 138
Тел. 210 34 53 111
www.benaki.gr

Категории: Янис Царухис изложбаИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus