Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рапорт пред Никос Казандзакис

13 Декември 2012 / 17:12:09  GRReporter
2720 прочитания

Тази година се навършват 130 години от рождението на известния гръцки писател Никос Казандзакис. По този повод в културния център „Елиникос козмос” (Гръцки свят) бе открита голяма изложба със сътрудничеството на издателската къща и музея „Никос Казандзакис”.

Посетителите могат да се запознаят с живота, пътуванията и най-вече творчеството на писателя от неговите първи творби, да се докоснат до не толкова познати негови снимки, ръкописи и лични предмети. Много от тях се излагат за пръв път пред публика.

„Посетителите имат възможността да видят напечатания оригинал на детската книга „Александър Велики” с ръкописните поправки на Никос Казандзакис, бележките, които си е разменял с първата си любов Катлин Форд (неговата учителка по английски – б.а.), дневника, който е държал заедно с Ангелос Сикелианос, картичката, изпратена от Зорбас и много други предмети”, разказват кураторите на изложбата.

Целта й е да бъде представено световното значение на творчеството на Казандзакис, както и предаването на послание за надежда и оптимизъм чрез излагането на факти от неговия живот. В изложбата са включени важните моменти в неговия жизнен път, връзката му с децата, бога, любовта и приятелството. Въпреки че никога не е бил член на комунистическата партия, през младостта си Казандзакис симпатизира на левите идеи, дори е удостоен с Ленинска награда за мир. Но след тригодишно пътуване в Съветския съюз се разочарова от болшевишките идеи.

Никос Казандзакис е автор на есета, новели, поеми, трагедии, пътеводители и преводи на произведения като „Божествена комедия” на Данте и „Фауст” на Гьоте. Сред най-известните му в целия свят книги са „Христос отново разпнат”, „Животът на Алексис Зорбас” и „Последното изкушение”. Повечето от тях са свързани с историята и културата на Гърция и с мистичната връзка между бога и човека. Книгата му „Последното изкушение” става повод за започване на гонение срещу него от страна на Гръцката православна църква. Върховното духовенство обвинява Казандзакис в светотатство, много преди издаването на книгата, както и на другия му  спорен роман „Капитан Михалис” в Гърция.

 

През 1954 Светият синод изпраща официално писмо до правителството с искане да забрани книгите на Казандзакис. Самият писател отговаря с думите: „Свети отци, вие ми отправихте едно проклятие, а аз ви отправям пожелание: Пожелавам ви съвестта ви да е толкова чиста, колкото моята и да сте толкова морални, колкото съм аз”. В крайна сметка гръцката Църква не посмява да отлъчи Никос Казандзакис, след като Вселенският патриарх Атинагорас е бил против подобно решение.

По желание на Никос Казандзакис на надгробната му плоча е изписан изразът: „Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен”. Като своя герой Одисей от епическата поема „Одисея”, Казандзакис прекарва по-голямата част от творческия си живот извън Гърция с изключение на годините на Втората световна война. През 1957 не успява да спечели Нобеловата награда за литература само с един глас. В годините прекарва доста перипетии със своето здраве. През 1953 ослепява с дясното око, а по-късно се разболява от левкемия. Писателят се лекува в Дания и Германия, където почива на 26 октомври 1957 на 74-годишна възраст.

Църквата все пак успява да го накаже, като забранява излагането на тленните останки на писателя на публично поклонение. Трупът му е пренесен в Ираклио на родния му остров Крит, където се провежда голяма погребална литургия в храм „Агиос Минас” в присъствието на критския архиепископ Евгениос и други 17 свещеници. Те обаче не присъстват на погребението му, заради забраната от страна на главата на Гръцката църква. Един свещеник я престъпва и след това е наказан.

По желание на Никос Казандзакис на надгробната му плоча е изписан изразът: „Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен”.

В рамките на изложбата в Атина посетителите могат да разгледат неговите преводи от германски, френски, китайски и холандски език. Интересни са снимките и другите материали, които представят неговата политическа и социална дейност, както и копие от писмото от Патриаршията с отказ във връзка с намерението да бъде отлъчен от Църквата.

Сред личните му предмети изпъкват неговият куфар, географските му карти, подаръците от Китай, ръкописи, лични бележници от пътуванията му, както и един, в който е описвал своите сънища.

В рамките на изложбата се излъчват филмови материали, които представят 20 основни „спирки” в пътуванията на Казандзакис, неговия личен снимков архив, самия писател, неговата съпруга Елени и Кимон Фрайер, превел неговата „Одисея” на английски език.

Изложбата се намира в Културния център „Елиникос козмос” на ул. Пиреос 254 и ще продължи до месец май 2013. 

Категории: Изложба Никос Казандзакис литература
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus