Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разнообразие от бизнес модели сред водещите американски медии

09 Декември 2013 / 14:12:57  Иван Петков
2911 прочитания

През 1988 Клифърд Стол (Clifford Stoll), астроном по образование и компютърен специалист по призвание, пише за Washington Post статия, в която предрича важността на интернет и начинът по който световната мрежа ще промени живота на всички ни. В статията той използва изрази, които не са навлезли в тогавашния всекидневен език, като "компютърен вирус" и обикновена "бавна" поща (snail mail - букв. със скорост на охлюв), за разлика от навлизащата електронна поща, при която писмата се получават почти мигновено. Стол предрича, че в световната мрежа хората ще общуват, ще разменят информация... и готварски рецепти, дори ще се влюбват. Но заедно с това, компютърните вируси са заплаха, която може да развали доверието "между съседи".

            Няколко години по-късно, през 1995, Клифърд Стол уверено ще напише, че "нито една онлайн база данни няма да замени вашия вестник". Днес, 25 години след първото изказване и 18 години след второто, виждаме, че той се е оказал лош пророк. Компютърните вируси, въпреки размерите си на разпространение и щетите, които нанасят не са успели да разрушат доверието и общуването между хората в интернет, а онлайн изданията са на път да заменят вестниците. По отношение на медиите, Клифърд Стол изразява разпространени по онова време мнения и нагласи, които доведоха до закъснялата промяна във вестникарския бизнес в Щатите и болезнените последици от това за традиционните медии.

            Знаем, обаче, че в обществото, подобно на природата, не може да съществува празно пространство. Появата на новите технологии доведе една нова вълна от медии, които съществуват в интернет и именно чрез мрежата успяват да придобият известност и да спечелят многобройни читатели. Много от най-популярните новинарски сайтове в Щатите са продължение на хартиените издания. Друга част са собственост на големите телевизионни компании. В голямата си част онлайн  медиите са продължение на традиционните медии. Има и един нов вид медии, които са започнали своето съществуване в мрежата. Нека надникнем в света както на големите и световно известни американски онлайн медии, така и в "кухнята" на тези, за които можем да кажем, че са извън "мейнстрийм"-а. Последните не са от медиите, които редовия читател извън САЩ би посочил на прима виста.

            The Huffington Post

            The Huffington Post , познат още като Huff Post или HuffPo,  е емблематичен. Медията е създадена от Ариана Хуфингтън (Arianna Huffington), Кенет Лерър (Kenneth Lerer), Андрю Брейтбарт (Andrew Breitbart) и Джона Перети (Jonah Peretti) със седалище Ню Йорк. Първоначално представлява агрегатор на новини в който успешно се вплитат елементи на блог и авторско съдържание, което покрива широка гама от теми като политика, бизнес, забавление, околна среда, технологии, общество, култура, здраве, местни новини и други. Медията е пусната на 9 май 2005 и представлява алтернативно място за публикуване на коментари с либерални възгледи. На 7 февруари 2011 гигантът AOL придобива онлайн изданието за 315 милиона долара, като Ариана Хъфингтън остава главен редактор на The Huffington Post Media Group. През 2012 The Huffington Post става първата комерсиална дигитална медия в историята, която получава престижната награда за журналистика Пулицър. През същата година медията е поставена на първо място от множество класации като eBizMBA Rank, Alexa Global Traffic Rank, U.S. Traffic Rank от компаниите Compete и Quantcast. С това тя става най-популярната американска медия на годината.

            За да не останете с впечатлението, че четири души правят сайт, който продават за 315 милиона - "нещо, което може да се случи само в Щатите" - ще спомена, че медията получава не малки суми от инвеститори в периода, в който се ръководи от своите основатели. Още след първата година от своето съществуване, през 2006, The Huffington Post обявява, че получава инвестиция от 5 милиона долара от SoftBank Capital. Сам по себе си този факт е впечатляващ, тъй като говорим за медия, която съществува едва от година време, в изключително конкурентна среда и авторитетни медии с традиции. Тази инвестиция позволява да се наеме още персонал, сайтът да се обновява 24 часа, да  наемат журналисти, които да отразяват от мястото на събитията и да се включи мултимедия и видео в съдържанието на сайта. През същата година Greycroft Partners също инвестират в онлайн изданието.

            Онлайн видео-блогингът става основно съдържание, което медията се опитва да наложи. През ноември 2008 The Huffington Post успява да спечели доверието на инвеститорите и получава нови 15 милиона долара, което води до ново увеличаване на броя на журналистите и повече локални новини от територията на всички щати. Придобиването на изданието от AOL го превръща в медийна група, под чиято шапка влизат емблематични издания притежание на AOL: Engadget, TechChrunch, Moviefone.

            The Wire

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus