Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сценаристите искат независимост от продуцентите

07 Ноември 2009 / 22:11:54  GRReporter
1470 прочитания

Кремена Куцуку

Сценаристите в световен мащаб искат да са независими от продуцентите, да имат по-добро сътрудничество с тях, да няма намеса в авторските им права и да потърсят начин да се възползват от новите методи на разпространение на филмите в цифровата реалност в момента. Това накратко са най-важните изводи от първия световен конгрес на сценаристите, който току що завърши в Атина.

„Исторически е самият факт, че се провежда такъв конгрес. Представени са повече от 30 държави, присъстват повече от 20 творци, удостоени с награди или номинирани за престижни отличия. Този факт подсказва голямото преимущество на форума. Решенията от него ще бъдат максимално подкрепени от огромно количество автори”, заяви пред grreporter ректорът на НАТФИЗ и президент на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радиосценаристи проф. д-р Станислав Семерджиев. Българският участник във форума бе сред водещите на първия дебат от програмата на конгреса с тема „Работа с режисьори”.

Над 160 сценаристи от цял свят си дадоха среща в Атина, за да определят своята роля в новата реалност на световното кино. Те разговаряха за тенденциите в продукциите, сътрудничеството между сценаристи и продуценти, намесата в авторските права, новите методи на разпространение и последствията за сценаристите. Те се обявиха за едно добро сътрудничество с продуцентите, за търсене и откриване на своята независимост, за намиране на фактори, които биха спомогнали за техния успех и за разширяването на техните перспективи и хоризонти.

Присъстваха големи имена на световното кино, сред които Дейвид Симон (The Wire, Generation Kill), Сода Раймс (Grey's Anatomy) и Джей Джей Абрамс (Lost), Гийермо Арианга (21 Grams, Babel), Дейвид Мамет (House of Games, The Verdict, Wag the Dog), Алън Бол (American Beauty) и много други. Международната среща бе организирана от Hellenic Film Commission на Гръцкия киноцентър в сътрудничество с министерството на културата и туризма и института за оптични и акустични средства.

 

Категории: сценаристи първи световен конгресКино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus