Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Счупена мраморна врата на третата камера в Амфиполи

02 Октомври 2014 / 15:10:22  GRReporter
1294 прочитания

Археолозите са открили счупена двукрила мраморна врата, която води към третата камера на гробницата в Амфиполи, съобщават гръцки медии. Като източник на информацията се посочва ръководителката на разкопките Катерина Перистери.

По-конкретно, след премахването на пръстта от втората камера, в стената пред третата камера археолозите открили части от мраморна врата. Тя е с дебелина 14 см. и също е изработена от тасоски мрамор, а по повърхността й са издялани шипове, наподобяващи глави на пирони. На западната част на вратата е открита панта.

Зад статуите на Кариатидите и пред вратата археолозите са открили бронзови и железни пирони, без  до момента да е изяснено дали те са част от погребална носилка или от нещо друго.

Според археоложката, „срутването на вратата се е получено в резултат или на бомбардировките на българската авиация през 1913, или на силното земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер през 6-ти век, или на трусове през 19-ти век”. В същото време Перистери коментирала, че все още не са открити доказателства за това дали гробницата е била ограбена в миналото.

Археолозите, които участват в разкопките смятат, че зад вратата в третата камера има стълба, която води към помещение на дълбочина до 2 метра.

Гръцките медии коментират, че откриването на вратата разсейва появилите се съмнения, че обектът в Амфиполи не е македонска гробница.

Преди два дни археолозите разкриха напълно постаментите, върху които стоят статуите на кариатидите. Те са с височина 1,40 м., ширина 1,36 м. и дебелина 0,72 м. Общата височина на статуите заедно с постаментите е 3,67 м.

Категории: История гробница Амфиполи разкопки мраморна врата Катерина Перистери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus