Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синя Луна в антична атмосфера

28 Август 2012 / 13:08:49  Виктория Миндова
2075 прочитания

На 31 август тази година явлението позната като “Синя Луна” – две пълнолуния в един календарен месец идва, за да вдъхнови поредица от музикални, театрални  и други форми на изкуството в Гърция.

Второ пълнолуние се появява приблизително на две години и половина и не винаги Луната тогава е буквално синя. Изразът се използва в литературата и поезията като метафора за нещо, което се случва изключително рядко. “Този термин не засяга реалния цвят на астрономическото тяло и зависи от атмосферните условия. Луната никога не променя цвета си, но частиците в атмосферата могат да повлияят на това, как я виждаме ние”, пояснява за GRReporter Анастасиос Даперголас от Института по астрономия, астрофизика, космически технологии и телекомуникации.

Конкретен природен феномен като изригването на вулкан или димът от големи пожари може да промени нюанса, в който виждаме Луната от Земята, пояснява специалистът. Това се е случило през 1883 след изригването на вулкана Кракатау. Облак от вулканична пепел се разпръснал на стотици хиляди километри и тогава Луната е била синя за период от почти две години. В началото на 50-те години на двадесети век след горските пожари в Канада и Швеция също се появява подобен феномен. “Следващото проявление на феномена се очаква да бъде през юли 2015. Интересно е, че през 2018 ще има два месеца с по две пълнолуния. Но не се лъжете, че годината ще има 14 пълни луни. През 2018 очакваме да има по едно пълнолуние в началото и края както на януари, така и на март. През февруари обаче няма да има пълнолуние. Цикълът на Луната е 29 дни, а след шест години февруари ще има 28 дни”.

Въпреки, че Луната може да изглежда синя дори, когато не е пълнолуние, изразът “Синя Луна” остава характерното определение за второто пълнолуние в един месец. То предполага нещо рядко и екзотично. Идеята за “Синята Луна” вдъхновява поети, писатели и композитори през годините. Явлението е познато от античността и не спира да буди възхищение в хората през различните епохи. Символизмът, който се крие зад идеята на "Синята Луна" е, че невъзможното може да стане реалност, а мечтите са достижими, както и да видиш поне веднъж в живота си синя Луна.

По случай на второто пълнолуние през август тази година Гърция отваря 120 археологически обекта за широката публика. В 85 от тях ще се проведат концерти, рецитали или нощни прожекции със съдействието на местните общински власти. Във вълшебната нощ в Атина можете да видите концертът на Таня Цанаклиду и Елени Цакалопулу “Една луна през Август”. Той ще се проведе в археологическото пространство на храма на Посейдон в покрайнините на столицата. Концерт на Атинската филхармония ще се проведе в района на Римския пазар в историческия квартал Тисио, а в градината на Нумизматичния музей ще има рецитал-концерт на Анастасия Муцацу.  “Малка нощна музика” и други класически произведения ще звучат в Новия музей на Акропола.

Категории: Музика Синя Луна Атина пълнолуние
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus