Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скъпоценната колекция на Георгиос Костакис

07 Април 2013 / 16:04:26  GRReporter
1608 прочитания

Създавайки една прочута колекция, която спасява от унищожение една важна част от европейското изкуство на 20-ти век, един грък колекционер гледа от високо потвърждаването на убеждението му- че хората ще се нуждаят от нея и ще я оценят някой ден.

Отбелязвайки 100-годишнината от рождението на колекционера Георгиос Костакис (1913-1990), Държавният музей за съвременно изкуство му посвещава изложбата „Колекцията Костакис и руският авангард. 100 години от рождението на колекционера”,която беше открита в културния център Мони Лазаристон (Манастира на Лазаристите) в Солун.

Куратори са Мария Цанцанголу (директор на музея) и Ангелики Харисту (куратор на колекцията Костакис). Изложбата е съпроводена от организирани обиколки, образователни програми, лекции, представяния на книги и цикъл уроци с тема руският авангард, и ще представлява поле за диалог за хората на изкуството, които ще участват в Четвъртото биенале на съвременното изкуство в Солун.

Най-важната колекция от този вид

Това е най-значимата колекция от произведения на руския авангард (1900-1930), която се намира днес извън Русия, непрекъснато гастролира в Европа и е представителна за всички течения на руския авангард, един от най-интересните периоди на световното изкуство, което разцъфтява в Русия през първите три десетилетия на 20-ти век.

Включва 1277 произведния (картини, скици, инсталации, керамика) на най-важните представители на руския авангард- Казимир Малевич, Любов Попова, Алексей Моргунов, Владимир Татлин, Надежда Удалцова, Иван Клюн Густав Клуцис, Соломон Никритин, Олга Розанова, Варвара Степанова, Михаил Матюшин, Павел Филонов и много други.

Надарен с рядък инстинкт

Роден в Москва, баща му произхожда от Зкаинтос. Георгиос Костакис изживява голяма част от живота си в руската столица, където работи като шофьор в гръцкото и канадското посолство. Съпровождайки чужди дипломати при посещенията им в руски антикварни магазини и домове на изкуството, тое се възхищава на руското експериментално изкуство от началото на 20-ти век и започва да се интересува от това. Успява да влезе в контакт със семейството  и близкия кръг на покойни и живи художници, и за три десетилетия събира методично произведения на руския авангард. Среща, разбира се, и много трудности, тъй като сталинисткият режим е поставил под забрана руския авангард и налага догмата на социалистическия реализъм.

Георгиос Костакис си тръгва от Москва през 1977 и се установява в Гърция, оставяйки на Третяковската галерия   една голяма част от колекцията си. Умира в Атина през 1990. 

Колекцията е закупена от гръцката държава през 2000 г. и е преместена в Музея на съвременното изкуство в Солун.

Паралелни изяви

Обиколки в 12 на обед, а от май и всяка събота, ще се осъществяват обиколки, свободни за посетителите, които са си закупили билет.

Виртуален театър

Посетителите имат възможност да се разходят, „прелитайки” над виртуалния град на руския авангард.

Информация (понеделник - петък 10:00 - 16:00): тел.2310 589222

Уроци

С екскурзоводи от Министерството на културата, публиката ще се запознае в дълбочина с колекцията на Костакис и руския авангард, и ще имат възможност да проследят седем урока, които ще се проведат от 16 април до 4 юни (всяка сряда, 17:00 - 19:00).

Цена за участие: 40 евро (20 евро за преподаватели, студенти и безработни). Заявка за участие до 12 април, информация на тел. 2310 589148.

Образователни програми

По време на изложбата ще се осъществят творчески работилници и обиколки за всички степени на образованието, а от средата на април ще има и съвместна програма за родители и деца.  

Информация

Държавен музей за съвременно изкуство –Мони Лазаристон, ул. Колокотрони 21, Солун, тел. 2310 589141. Продължителност на изложбата- 5 април-29 декември 2013,  работно време: вторник – неделя, 10:00 - 18:00

 

Категории: Държавен музей за съвременно изкуство колекция Костакис Георгиос Костакис изложба руски авангард
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus