Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Следи от човешка дейност през Палеолита край Навплио

04 Август 2014 / 18:08:44  Анастасия Балездрова
963 прочитания

Откритията на археолозите през последните години са на път да променят изцяло представите ни за корабоплаването в източната част на Средиземноморието през праисторическата епоха. През 2010 археологически изследвания в Крит откриха признаци за наличието на такова още преди 100 000 години, а обработени камъни показват, че островът е бил обитаван от хора още преди Неолитната епоха.

Подобни признаци бяха открити и в региона на Арголическия залив в източната част на Пелопонес, където от 2012 се извършват подводни изследвания, организирани от Швейцарската археологична школа в Гърция със сътрудничеството на службата за подводни археологични находки и Гръцкия център за морски изследвания.

На северния бряг на Арголическата долина, която днес е под водата, но преди хиляди години е била част от сушата се намира пещерата Фрахти, която е била обитавана в продължение на около 35 000 години, от палеолитната до неолитната епоха. Според археолозите този толкова дълъг период от време е уникален за цяла Европа и затова се смята за идеалното място за изследване на връзката между тогавашните хора и морето.

Изследването на залива с името Terra Submersa ще започне на 11 и ще продължи до 22 август. Учените ще проучат морското дъно с комбинация от геофизични методи и подводни разкопки. Те от една страна ще предоставят на археолозите възможността да проучат релефа на подводните зони, както и да открият вероятни следи от човешка дейност. Разкопките, от своя страна, ще им позволят да проучат подробно региона.

Изследванията ще се проведат с участието на най-големия фотоволтаичен катамаран в света Planet Solar, който пристигна в Гърция в средата на юли и на гръцкия изследователски кораб Алкион, който разполага с необходимата апаратура. Учените ще използват сеизмични и акустични методи с помощта на най-съвременната техника – мултибийм и сайдскан сонари, системи за навигация и други. Водолазите ще проведат подводните разкопки с помощта на апарати за хидравлично всмукване. Утайката и мътната вода, които ще бъдат всмуквани ще се изнасят на палубата на кораба или на сушата в зависимост от това къде се провеждат проучванията, където ще се пресяват за да бъдат открити дори и най-дребните останки.

Фотоволтаичният катамаран Planet Solar

Започването на експедицията бе анонсирано днес на палубата на впечатлителния катамаран, който акостира на марината „Зеа” на пристанището. Това ще бъде втората научна експедиция на кораба. През 2012, след 584 дни и 60 000 километра плаване  MS Turanor Planet Solar завършва първото околосветско пътуване, направено изцяло с помощта на слънчевата енергия. Скоро след това катамаранът получава нова мисия – той е превърнат в научна платформа за провеждането на изследване в Северния Атлантически океан. Името на мисията е PlanetSolar DeepWater , а целта на учените от Женевския университет – да проведат серия от физически и биологични изследвания по продължението на океанското течение Гълфстрийм, което оказва значително влияние върху климата по източните брегове на Северна Америка и западните брегове на Европа.

След успешния край на мисията на север, катамаранът се отправи към топлите води на Средиземноморието, този път за да спомогне за изследването на днешното дъно на Арголическия залив.

Planet Solar се движи със слънчевата енергия, която акумулират фотоволтаични панели с обща площ 512 кв.м. Максималната скорост, която развива е 14 морски възела или около 26 километра в час, а средната е около 5 възела (9,25 км/ч). Катамаранът е с дължина 35 метра, ширината му достига до 23 метра, височината му е 6,30 метра, а частта под водата – 1,50 метра.

Катамаранът ще се намира на марина „Зеа” и може да бъде посетен и разгледан от желаещите до 6 август, когато ще се отправи към Арголическия залив. 

Категории: История археология Арголически залив море палеолитна епоха следи от човешка дейност фотоволтаичен катамаран PlanetSolar
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus