Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съмнения дали гробът в Амфиполи принадлежи на съпругата и сина на Александър Македонски

13 Август 2014 / 12:08:58  GRReporter
1184 прочитания

Археолозите са на крачка пред това да разкрият скритите в продължение на векове тайни на гробницата в хълма Каста до Амфиполи. Според добре осведомени източници от гръцкото министерство на културата и спорта, на които се позовава вестник „Катимерини” най-вероятно две стени делят учените от основната част на гроба от входа. От двете му страни бяха намерени два поставени един срещу друг сфинксове – пазачи, върху които има следи от боя. Всяка от статуите обаче тежи 1,5 тона и това затруднява работата на археолозите, които трябва да напредват особено внимателно, за да се избегне опасността от срутване.

Към вътрешността на гробницата води коридор, а до него се стига след около 10 -1 5 стъпала. За целта трябва да бъде премахнато доста голямо количество пръст от входа. Ръководителите на разкопките смятат, че втората стена се намира на разстояние от около 6 – 7 метра. По думите им за извършването а всички тези работи е необходима помощ от страна на инженерите от Археологичната служба в Серес, които ще трябва да работят в продължение на поне 15 – 20 дни. Първата им задача е да почистят пръстта от входа.

Внушителните размери на гробницата с дължина от почти 500 метра, с облицовка от мрамор от Тасос, за която са били използвани около 2 500 куб. метра според преценките, височината от 30 метра и идеалната кръгла форма впечатляват посетителя. Сфинксовете на входа и огромният коридор с ширина 4,5 метра, който води към вътрешността засилват убеждението, че става дума за скъпа, дори и за времето си, конструкция.

Изненадващото посещение на гръцкия премиер Андонис  Самарас в Амфиполи предизвика много голям интерес и даде повод за различни и смели предположения. Те бяха засилени и от факта, че гробницата се охранява от полицейски отряд.

От своя страна, археолозите подчертават, че известният им колега Манолис Андроникос – откривател на трите македонски царски гробници във Вергина се е подготвял в продължение на месец преди да влезе в гробницата с цел да не предизвика проблеми в статичността на паметника. По думите им същото трябва да се случи и сега в Амфиполи, въпреки че колегите им се намират толкова близо до вътрешността на гробницата.

Разбира се, големият въпрос е кой или кои са положени в нея, особено след като разкритията провокираха фантазията на много гърци. Според различните „преценки” това може да е гробът дори на самия Александър Велики, въпреки че най-„разпространената” теория е, че по-скоро става дума за неговата съпруга Роксани и сина им, Александър IV Македонски.

Водещи археолози обаче отхвърлят тази вероятност, поради факта, че тя и синът й са убити по заповед на Касандър, генерал и най-важен приемник на Александър Велики, станал впоследствие цар на македоните. По думите им не е вероятно да им е била изградена подобна гробница.

Повечето от гръцките археолози са на мнение, че в гробницата е положен някой важен адмирал или генерал от армията на Александър Велики. Както Самарас подсказа с енигматичните си думи „Имайте търпение още няколко дни” разкриването на самоличността на погребания/те е въпрос на време. 

Категории: История гробница Амфиполи Александър Велики археолози разкопки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus